RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil å hylle Thomas

Foto: Arne Lutro / Nettavisen
Sist oppdatert:
David Toskas forsvarer mener det var totalt feil av aktor å hylle Thomas Oscar Ingebrigtsen.

STAVANGER (Nettavisen): Mandag startet David Toskas advokat Øystein Storrvik på sin avsluttende prosedyre i Gulating lagmannsrett.

Toskas forsvarer gikk rett til angrep på mannen som har utpekt flere av de tiltalte, medtiltalte Thomas Ingebrigtsen. Han mente det var feil av aktor å hylle Ingebrigtsen, som han gjorde i forrige uke.

Ingebrigtsen er den eneste tiltalte som har navngitt flere av dem som nekter straffskyld, og aktor mente han er den eneste som tar konsekvensene av det han har vært med på.

- Han gir ikke bare uttrykk for anger. Han er den eneste som legger alle kortene på på bordet, sa aktor Arild Dommersnes i sin prosedyre onsdag.

- Har erkjent minst
Storrvik mente aktors fremstilling av Ingebrigtsen var misvisende.

- Han er den som i minst grad har erkjent saken fullt ut når det gjelder sakens kjerne, sa Storrvik, og hevdet at det i motsetning til Ingebrigtsen er Toska som virkelig har kommet med erkjennelser etter ranet.

- Her har Toskas erkjennelse dekket det denne saken virkelig dreier seg om, og vektleggelse av erkjennelse i straffeloven er ikke basert på å si noe om andre, men om seg selv. Det å si noe om andre blir heller en bi-ting, som jeg mener aktor kanskje har lagt for mye vekt på, sa Storrvik.

I sin prosedyre gikk aktor så langt som å karakterisere Ingebrigtsen som en modig mann.

- David Toska var den første som erkjente delaktighet i Nokas-ranet overhodet. Det er bekreftet under vitneførselen i retten fra polietterforskerne i saken. Da man fikk en tiltale i saken, og tiltalen ble fastsatt til døden med følge, var han den første til å innrømme døden til følge, sa Storrvik.

- Har bistått vesentlig

Toskas advokat påpekte at Ingebrigtsen aldri har erkjent punktet som tar for seg døden til følge, selv om han ikke har vært tiltalt for det.

- Retten vil danne seg et bilde av hva som virkelig har skjedd, i hvilken grad erkjennelsen stemmer med det som har skjedd. Det er det som virkelig er erkjennelse, sa Storrvik i retten mandag.

Han viste til at dette er en sak som har vakt stor oppmerksomhet, og at det da har en egenverdi å erkjenne.

- Der mener jeg da Toska har bistått vesentlig, siden han har erkjent, hvordan ranet ble planlagt og hvordan det hele ble gjennomført. Det må være et poeng i seg selv å sette det inn i en ramme, sa Storrvik.

Advokaten vektla at det alvorligste i saken er dødsfallet til politimannen Arne Sigve Klungland.

- Å si at en person som ikke engang er tiltalt for dødsfallet er den som har erkjent fullt ut, blir helt feil, sa Storrvik.

- Toska har pengene
I forrige uke var det aktoratet som prosederte, og de ga klar beskjed til juryen om at alle de 13 Nokas-tiltalte må dømmes.

Aktor Tor Christian Carlsen var dessuten sikker på at Toska og hans nettverk fremdeles kontrollerer store deler av utbyttet etter Nokas-ranet.

- Vi tror ikke at 57 millioner har forduftet fra planetens overflate, sa Carlsen i lagmannsretten torsdag.

Nettavisen følger prosedyrene i Stavanger mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere