- Feil å skylde på psykiatrien

Kilder som kjenner sykdomsbildet til den trippeldrapssiktede Shahzad Khan (30), slår tilbake mot påstandene om at psykiatrien har sviktet.

03.10.06 16:10

- Dette er et æresdrap, sier de til Nettavisen.

To dager etter at de tre søstrene på 13, 24 og 27 år ble drept på Kaldbakken i Oslo, går lillebroren til den drapssiktede Shahzad Khan (30) ut og legger skylda på det norske helsevesenet.

- Her er det snakk om at det er en svikt. Det er ikke noe æresdrap. Her er det helsevesenet som har sviktet min familie, sier lillebroren til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2

Takket nei til mer hjelp
Han mener psykiatrien langt ifra har gjort nok for å hjelpe hans 30 år gamle storebror.

Kilder som kjenner mannens sykdomshistorie, forteller derimot en helt annen historie til Nettavisen.

De mener det blir helt feil å skylde på psykiatrien i denne saken. Shahzad Khan skal ha fått tilbud om bedre oppfølging fra psykiatrien, men takket nei.

En av de som er kjent med 30-åringens sykdomshistorie påpeker at behandlingsapparatet sikkert kunne gjort noe annerledes, men kilden understreker at trippeldrapene på Kaldbakken dreier seg om helt andre ting: Æresdrap og kulturelle motsetninger.

- Umoralsk
Også kilder som kjenner familien godt, underbygger dette.

- Dette dreier seg om æresdrap, ikke om sviktende psykiatri, sier en kilde i det norskpakistanske miljøet som kjenner familien, til Nettavisen.

Ifølge kildene som kjenner 30-åringens psykiatri-historikk, er det snakk om et miljø med forgreininger langt inn i A-gjengen. Dette bekreftes av flere kilder som kjenner familien, og kilder i det kriminelle miljøet.

- Da blir det umoralsk å skylde på psykiatrien, sier kilden.

Vedkommende ønsker ikke å gå ut med navn av hensyn til egen sikkerhet.

Levert rapport
Shahzad Khan var psykiatrisk pasient ved Grorud distriktspsykiatriske senter, som er underlagt Ahus.

Khan gikk til jevnlig behandling her, men dukket aldri opp til den siste behandlingstimen.

I dag har Akershus universitetssykehus (Ahus) oversendt en rapport til Fylkeslegen, hvor de redegjør for den medisinske behandlingen Shahzad Khan fikk.

Ledelsen ved Ahus ønsker ikke å kommentere innholdet i rapporten.

- Det er opp til tilsynsmyndighetene å vurdere rapporten, sier direktør ved psykiatrisk avdeling, Trond Ragnes, til Nettavisen.

Ber om møte
Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Helge Worren, synes ikke den fem sider lange rapporten han fikk levert tirsdag formiddag er omfattende nok.

- Jeg har bedt om møte med Grorud distriktspsykiatriske senter i morgen, slik at de kan komme med utfyllende informasjon om hvilke tiltak som ble iverksatt, og hvilke som ikke ble det, sier Worren til Nettavisen.

- Kunne psykiatrien ha gjort noe annerledes ut fra rapporten som nå foreligger?

- Det er for tidlig å si noe om. Jeg trenger som sagt mer informasjon, svarer Worren.

Etterforsker
Politiet hadde mandag kveld en kort samtale med den trippeldrapssiktede. Han ga politiet tillatelse til å innhente opplysninger om hans sykdomshistorie.

- Samtalen fant sted sent på kvelden, så vi har ikke kommet veldig langt i arbeidet med å få en oversikt over den siktedes sykdomsbilde, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

- Flere kilder sier det drier seg om æresdrap. Stemmer det?

- Vi har ikke kommet fram til noen konklusjon om hva motivet er. Vi holder alle muligheter åpne, svarer Kristiansen.

- Husker ingen ting
Shahzad Khan er tirsdag ettermiddag fortsatt innlagt ved psykiatrisk avdeling. Onsdag vil han bli fremstilt for varetektsfengsling.

- Han husker ingenting fra selve tidspunktet for drapene. Det kom som et sjokk for ham å høre at han er mistenkt for drapene, sier hans forsvarer, advokat Truls Dramer, til Nettavisen.

Hans klient erkjenner ikke straffeskyld.

- Når han ikke husker noen ting, er det umulig å erkjenne straffeskyld, sier Dramer.

Shahzad Khan kan bli avhørt av politiet mot slutten av uken - dersom helsetilstanden hans tilsier det. På spørsmål om æresdrap, svarer Dramer:

- Slik jeg oppfatter det, er dette overhodet ikke snakk om æresdrap, men en typt tragisk episode. Det er psykiatri dette dreier seg om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.