RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil å ta inn Jagland i Nobelkomiteen

Nobelkomiteens tidligere leder Thorbjørn Jagland (til venstre) og tidligere sekretær Geir Lundestad.
Nobelkomiteens tidligere leder Thorbjørn Jagland (til venstre) og tidligere sekretær Geir Lundestad. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Tidligere nobeldirektør Geir Lundestad langer ut mot Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland burde ikke ha blitt valgt inn i Nobelkomiteen, mener Nobelinstituttet mangeårige direktør Geir Lundestad.

- Jeg kom etter hvert til at det var feil at Jagland ble valgt inn, skriver Lundestad i sin nye bok «Fredens sekretær – 25 år med Nobelprisen».

- Jeg ble stadig sterkere overbevist om at tidligere norske stats- og utenriksministre ikke burde sitte i Nobelkomiteen, framholder Lundestad, som også fant vervet uforenlig med rollen som generalsekretær i Europarådet.

- Det sier seg nærmest selv at en slik jobb er nødt til å påvirke dine vurderinger i Nobelkomiteen, framholder historieprofessoren som i 25 år var Nobelinstituttets direktør og komiteens sekretær.

Misnøye
- Det var stigende misnøye innad med den måten Jagland ledet komiteen på, anfører Lundestad i boka.

Han viser til at Jagland kunne uttrykke seg uheldig utad og sier den tidligere komitélederen viste «liten eller nesten ingen interesse for nobelarbeidet utenom selve fredsprisen».

- Dersom Kaci Kullmann Five hadde vært villig til å overta ledervervet for Jagland, ville han ikke blitt gjenvalgt til sine siste år, hevder han.

Han skriver at han i utgangspunktet støttet opp om valget av Jagland og at han foretrakk ham framfor andre Ap-kandidater som Jan Egeland og Olav Akselsen. Lundestad berømmer Jagland for hans strategiske evner og skriver at Gro Harlem Brundtland tok feil da hun viste til at den tidligere Ap-statsministeren er «elendig på personalbehandling».

- Han kom til å behandle meg som en «visergutt». Det gjorde han absolutt ikke, skriver han.

- Distré
Lundestad beskriver Jagland som distré og lite opptatt av å lære av andre. Ifølge Lundestad utviste Jagland tidvis «overraskende brister i kunnskap» og manglende teft for hva som passer seg i sosiale situasjoner. Han beskyldes også for å ha gått for langt i å tipse mediene om hvem som ville få fredsprisen.

- Han lekket ikke navn direkte, men ga mediene hint på veien. Det kunne komme til konfrontasjoner i komiteen, hvor han prøvde å utpeke meg som syndebukken når det gjaldt lekkasjer, skriver Lundestad.

Bildet av Nobelkomiteen som Jaglands komité og prisene som et resultat av hans vilje alene, er ifølge Lundestad fortegnet. Det var enighet om prisene, inkludert dem til EU, Obama og Liu Xiaobo, framholder han.

- Komitémedlemmene lot seg selvfølgelig ikke diktere av Jagland, skriver Lundestad.

Thorbjørn Jagland vil selv ikke kommentere opplysningene i boka overfor NTB.

Obama
Fredspristildelingen til Barack Obama i 2009 vies også stor plass i boka.

- Ingen fredspris har noen gang vakt større oppmerksomhet. Mange av reaksjonene var negative, sågar svært negative, særlig i USA, skriver Lundestad.

Han var selv i tvil om konklusjonen og er fortsatt usikker på om det var rett å gi prisen til den amerikanske presidenten.

– Obama innfridde ikke alle forventningene, men jeg vil fastholde at han likevel har gjort verden til en litt bedre plass å bo. Kanskje kan det forsvare en Nobels fredspris selv i ettertid, skriver han.

- Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu
Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ved minst to anledninger ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010.

- Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Lundestad.

Han hevder Støre minst to ganger skal ha oppsøkt Nobelkomiteens daværende leder Thorbjørn Jagland og flagget sin bekymring for hva det ville innebære for Norge om fredsprisen gikk til en kinesisk dissident.

- Slik Jagland forsto Støre, sa Støre at forhandlingene om en frihandelsavtale ville stoppe opp, at menneskerettighetsdialogen ville opphøre og at næringslivets sterke interesser i Kina ville bli skadelidende, framholder Lundestad.

Ifølge boka var ingen i tvil om at dette var et forsøk på å forhindre en pris til en dissident.

- Komiteen fant det upassende, fastslår Lundestad.

NTB har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til Lundestads påstander.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere