RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne, Senterpartiet
Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne, Senterpartiet Foto: Arild J. Waagbø

- Feil å tillate tigging

Sist oppdatert:
Jenny Klinge (Sp) vil gjeninnføre forbudet mot tigging.

STORTINGET/PLATA (Nettavisen): Senterpartiets justispolitiske talskvinne, Jenny Klinge, vil ha tiggerne bort fra gata.

- Det er et følsomt tema som berører de svakeste av de svake, men det kan ikke fortsette slik som det er i dag. Selv om det er synd på folk, så er ikke det å tillate tigging det samme som å ta sosialt ansvar, sier Klinge til Nettavisen.

I bloggen Klinge på tinget tok hun for halvannen uke siden til orde for å forby tigging i innlegget Sosialt dumpa tiggarar. «I det minste bør vi – i lokaldemokratiets ånd – tillate at det i lokale politivedtekter kan innførast forbod mot aggressiv tigging,» skrev Klinge.

- Har sosiale ordninger
Senterpartiet har programfestet at partiet vil gjeninnføre tiggerforbudet - og for første gang på åtte år har partiet nå fått en representant i Stortingets justiskomité.

- Vi er ikke nødt til å la folk få lov til å tigge. Vi har sosiale ordninger som er laget nettopp for at folk ikke skal trenge å tigge, sier Klinge.

Klinge vil ha et forbud som rammer både de utenlandske og de norske narkomane tiggerne.

- Det skal fortsatt være lov å selge blader som «=Oslo» på gata. Det er arbeid, ser Klinge.

- Ubehagelig
Klinge, som kommer fra Surnadal på Nordmøre, bodde tre år i Oslo for tolv år siden. Hun mener antallet tiggere i hovedstadens bybildet har økt kolossalt over tid. Tiggerne er blitt mye mer synlige.

- Det handler om folks følelse av trygghet også, at man skal føle seg vel med det man opplever i byen. Mange syns tigging er veldig ubehagelig. Det viser reaksjonene jeg har fått etter at jeg skrev blogginnlegget. Tiggeproblemet er noe som engasjerer folk, sier Klinge.

Men Klinge er ikke bare bekymret for tiggingens ubehagelig ansikt.

- Det er mye som tyder på at den organiserte tiggingen også i noen grad fungerer som skalkeskjul for annen type vinningskriminalitet, sier Klinge.

- Bortvisning
Klinge ser ikke for seg harde straffer for tigging.

- I første rekke tror jeg at bortvisning av tiggere kan gi ønsket resultat, sier Klinge.

Hun medgir også at enkelte narkomane kan komme i en situasjon der de skaffer seg inntekter ved annen kriminalitet, om tigging blir forbudt.

- Om det er nødvendig å forbedre ordningene vi har for dem som sliter med rusproblemer, så må vi gjøre det - selv om det ofte blir ramaskrik når det debatteres. For eksempel kan det være nødvendig å gi flere tilgang til legemiddelassistert rehabilitering. Jeg tror vi må løfte blikket og se over fagområdene om vi skal få gjort noe med rus, fattigdom og tigging, for disse problemene henger sammen, sier Klinge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere