RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Feil fra politiet om Plata-aksjonen

Sist oppdatert:
Plata-miljøet virket ikke tiltrekkende på unge rusmisbrukere. Forskere kritiserer politikere og politiet som brukte dette som argument for å ryde Plata.

Det ble sett på som svært kontroversielt da politiet slo til mot Plata-miljøet 7. juni i fjor. I løpet av få timer var rusmiljøet borte fra stedet. «Vårrengjøring» og «umenneskelig» kritiserte motstanderne aksjonen.

Overbevisende

Politiet og byrådet presenterte imidlertid argumenter som temmet debatten: 537 unge ble «hentet (...) fra miljøet på Plata», sa politimester Anstein Gjengedal 8. juni. Sosialbyråd Margaret Eckbo (Frp.) rundet tallet opp til 600 i sin argumentasjon og sa «de kommer jo rett fra pikerommet!», skriver Aftenposten.

Nå viser det seg at argumentasjonen slett ikke holdt mål: De 537 ble nemlig ikke bare påtruffet ved Plata, men også i andre deler av sentrum, helt bort til Eika. Anslag viser at bare 20 hendelser kan knyttes til rekruttering av mindreårige, slår forskerne Willy Pedersen og Sveinung Sandberg fast.

- Ikke rot i virkeligheten

- Politiets beskrivelser har ikke rot i virkeligheten, men ble likevel brukt som argumentasjon av politikerne og andre. Alt tyder på at det var koblingen mellom mange nysgjerrige barn, narkotika og Plata som gjorde aksjonen mulig, sier Pedersen.

Forskerne slår også bena under argumentet om at Plata var en rekrutteringssentral for unge til rusmiljøet. Ungdom oppfatter misbrukerne på Plata som «slitne», «skitne», «ekle» eller «skumle», og miljøet virket ikke tiltrekkende på dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere