*Nettavisen* Nyheter.

- Feil om ISAF-soldater

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier det er feil at norske soldater i ISAF-styrken hver for seg kan holdes straffeansvarlig for eventuell tortur ved å bidra til arrestasjoner i Afghanistan.

08.12.05 11:59

- Det er ikke riktig, sier hun i en pressemelding og viser til at regjeringen og hun som statsråd og fagansvarlig har det politiske, moralske og juridiske ansvaret for den norske deltakelsen og rammene for denne.

Påstandene om at norske soldater i Afghanistan risikerer individuelt straffeansvar for medvirkning til tortur, avviser hun blankt.

- Dette er en uholdbar rettslig forståelse og må på ingen måte sammenblandes med de avtaler som norske myndigheter arbeider med for å sikre menneskerettighetsstandarder i de områder hvor styrken opererer. Av hensyn til den enkelte soldat og deres familier finner jeg det nødvendig å korrigere det feilaktige bildet som slike uttalelser skaper, sier forsvarsministeren i en pressemelding. Hun besøker i dag de norske styrkene i Afghanistan.

Hun sier Norge har et politisk ansvar for så langt mulig å bidra til at afghanske myndigheter etterlever sine internasjonale forpliktelser.

- Noe ganske annet er det å skyve et slikt ansvar over på den enkelte soldat, slik blant annet generalsekretæren i Amnesty International Norge synes å gjøre, og true med straffeforfølgning i den forbindelse, sier Strøm-Erichsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag