RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fengslet fordi han har feil navn

- De Nokasansatte er en fare i norske fengsel, mener ansatte.
- De Nokasansatte er en fare i norske fengsel, mener ansatte. Foto: Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Advokaten til mannen (25) som i dag ble varetektsfengslet for grovt heleri i Oslo tingrett, mener hans klient ble fengslet fordi hans bror er siktet i Nokas-saken.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Mannen (25) er broren til en av de antatte hovedmennene som sitter fengslet i Stavanger i forbindelse med Nokas-ranet. 25-åringen var siktet for grovt heleri. I helerisaker er det svært sjelden at det begjæres varetektsfengsling i to uker i full isolasjon med brev- og besøksforbud.

Etter et to timer langt lukket fengslingsmøte, der pressen ble kastet på gangen, ble mannen fengslet i én uke med særdeles strenge fengslingsvilkår.

Full forvirring
Det hersket full forvirring utenfor rettssal 128 i Oslo tingrett da fengslingsmøtet var over. Verken forsvarer eller aktor klarte å kaste lys over hvorfor det stilte hele fire politietterforskere og tre arrestvoktere i en fengslingssak mot en helerisiktet. Samtlige aktører var svært tilbakeholdne med kommentarer til saken mot broren til den Nokas-siktede.

TV 2 Nettavisen kjenner til at selv om 25-åringen kun er siktet for grovt heleri, ble det under det lukkede rettsmøtet langt på vei antydet fra aktoratet at mannen har befatning med utbyttet fra Nokas.

Ifølge 25-åringens forsvarer, er ikke mannen siktet i forbindelse i Nokas-saken.

- Han er siktet for grovt heleri, og ikke for Nokas-ranet. Det er VG som har spekulert i en sammenheng, noe min klient avviser på det sterkeste, sier forsvarer Thomas Johansson.

- Burde gått fri
- Det er ingen tvil om at han ville gått fri fra dagens fengslingsmøte, hvis det ikke hadde vært for at han er i familie med en av de Nokas-siktede. Han opplever at han er fengslet fordi han har feil etternavn, sier Johansson til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen kjenner til at mannen ble pågrepet i en urmakerforretning i Oslo i 15.30-tiden mandag. Der skulle 25-åringen og en kamerat hente en svært kostbar Rolex-klokke som var innlevert for prisvurdering. Men de ansatte i forretningen fattet mistanke til at klokken var stjålet, og kontaktet politiet.

Da de to mennene dukket opp, ble de pågrepet av politispanere som ventet i forretningen.

«Ransklokke»
Klokken som utløste politiaksjonen mot de to mennene, skal i følge svært velinformerte kilder være knyttet opp mot et annet ran enn Nokas-ranet. I saken ble flere personer tiltalt og dømt. Imidlertid mener politiet at flere av de involverte i ranet gikk fri.

- Er han siktet for dette ranet?

- Nei, som sagt er han kun siktet for grovt heleri. Ettersom kjennelsen er unntatt offentlighet, kan jeg ikke gå i detaljer på siktelsen, sier Johansson.

Hemmelighetsfull
Aktor Cecilie Schløsser Møller ville heller ikke kaste lys over den oppsiktsvekkende fengslingen.

- Han er siktet for grovt heleri, og vi fikk rettens kjennelse i at det er fare for bevisforspillelse i saken. Derfor ble han fengslet i en uke, sier Schløsser Møller til TV 2 Nettavisen.

- Er det ikke svært uvanlig at en heleri-siktet blir isolert og fengslet på brev- og besøksforbud?

- Tja, det kan man kanskje si. Men det er jo et grovt heleri, og det er en alvorlig sak.

- Hva går helerisiktelsen ut på?

- Det har jeg ingen kommentar til, av hensynet til den videre etterforskningen.

- Har politiet hatt 25-åringen i søkelyset over lenger tid?

- Nei, du kan godt si at vi fant ham ved en ren tilfeldighet.

Avviser ikke Nokas-link
På direkte spørsmål fra TV 2 Nettavisen om mannen vil bli overført til Stavanger, der Nokas-etterforskningen har sitt hovedsete, må politiadvokat Schløsser Møller ta lang betekningstid.

- Det er ikke aktuelt nå.

- Men det kan bli aktuelt?

- Det får den videre etterforskning vise.

- Så med andre ord avviser du ikke en kobling til Nokas-saken?

- Det ønsker jeg ikke å komme nærmere inn på nå. Vi skal bruke denne uken til å gjøre de nødvendige etterforskningsmessige skritt i saken, så får vi se hva som kommer ut av det arbeidet, sier Schløsser Møller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere