- Fikk en venn til å ta muntlig

Foto: (Wikimedia)

Nå risikerer 25-åringen å få historiens første fengselsstraff for eksamensjuks.

07.05.10 12:49

- Forsøket er helt forkastelig, sier rektor ved Gerhard Schøning videregående skole i Trondheim, Harald Voland, til Nettavisen.

For første gang kan en elev bli dømt til fengselsstraff for å ha latt en kamerat stille til muntlig eksamen i stedet for seg selv. Fredag måtte 25-åringen møte i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for falsk forklaring.

Privatisteksamen
Jukset skal ifølge tiltalen har skjedd ved den videregående skolen før jul i fjor.

Eleven skulle ta privatisteksamen, men eksamensansvarlig mistenkte at noe var galt. 25-åringen kunne ikke fremvise gyldig legitimasjon, og forholdet ble meldt inn til Sør-Trøndelag fylkeskommune. Videre leverte fylkeskommunen en anmeldelse til politiet.

Politiet og skolen mener det ikke var 25-åringen selv som stilte til muntlig eksamen.

Falsk forklaring
Mannen er tiltalt for falsk forklaring ovenfor offentlig myndighet, etter Straffelovens § 166:

«Medvirket til at en vitterlig usann forklaring ble avgitt av en annen til noen offentlig myndighet i tilfelle hvor forklaringen var bestemt til å avgi bevis.»

- I samråd med fagenheten politianmeldte vi forholdet. Slik type eksamensjuks er helt ukjent for meg. Det har aldri forekommet her tidligere, og jeg tror vel aldri det har vært en slik politianmeldelse i Norge før, sier Voland.

- Hadde ikke noe valg
Juridisk rådgiver i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Zlatko Dzaferovic, sier til Nettavisen at de ikke hadde noe annet valg enn å politianmelde forsøket.

- Vi ønsker unngå slike tilfeller, og vi skjerper våre retningslinjer når det gjelder eksamen. Det er vår plikt å anmelde straffbare forhold, og vi vurderte dette som brudd på paragraf 166, sier han.

Han påpeker at det er vanskelig for skolepersonalet å gjenkjenne privatister, da dette er personer som ikke går på skolen fra før av.

- Vi har aldri anmeldt lignende forhold før, opplyser Dzaferovic.

- Misforståelse
25-åringens forsvarer, Arve Røli, opplyser at hans klient nekter straffskyld. Han hevder at han og personen som møtte til eksamen, er én og samme person.

- Han mener dette er en ren misforståelse, og kan ikke se å ha gjort noe ulovlig, sier advokaten til Adresseavisen.

Politijurist Karin Roven ved Sør-Trøndelag fylkeskommune sier til avisen at hun ikke vil kommentere saken før den har vært oppe i retten.

Kun én anmeldt
Personen som møtte opp på muntlig eksamen forklarte ovenfor sensorer og eksamensansvarlig at han var riktig elev. Likevel er det bare sistnevnte som straffeforfølges.

Ifølge tiltalen vet ikke politiet hvem den andre personen er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.