RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

- Fikk regning på 150.000 etter Tønnes begravelse

Sist oppdatert:
Ap gikk i bresjen for en storslått begravelse for Tore Tønne, men familien fikk regningen. - De syntes det var både vanskelig og slitsomt, sier Tønne-familiens advokat.

Tidligere helseminister Tore Tønne (Ap) tok sitt eget liv 20. desember 2002, etter å ha fått vite at Økokrim ville tiltale ham.

Både saken og presseetikken er siden behørig omtalt.

I sin nye bok «Røkke - en uautorisert biografi», avslører Nettavisens sjefredaktør og forfatter Gunnar Stavrum kontroversene rundt den offentlige begravelsen i Bragernes kirke i Drammen med 900 mennesker 2. januar 2003.

«Den offentlige begravelsen ble til etter initiativ fra blant andre Arbeiderpartiets generalsekretær Martin Kolberg og var en statsmann verdig,» skriver Stavrum.

Store deler av den politiske makteliten viste Tønne sin siste ære:

«Familien ble forespeilet økonomisk hjelp for å dekke kostnadene. Begravelsen samlet hele den politiske ledelsen, med statsminister Kjell Magne Bondevik, den nylig avgåtte statsministeren Jens Stoltenberg, stortingspresident Jørgen Kosmo, daværende helseminister Dagfinn Høybråten og LO-leder Gerd-Liv Valla. Både tidligere og daværende ledere i Orkla, Jens P. Heyerdahl og Finn Jebsen var også til stede.»

150.000 kroner
Stavrum skriver i sin bok at

«Da begravelsen var over, viste det seg vanskelig å få de økonomiske bidragene familien ble lovet. Det kom ingenting fra Arbeiderpartiet. Til slutt var det Jens Ulltveit-Moe og andre venner fra næringslivet som sørget for at familien ikke ble sittende igjen med regningen på 150.000 kroner.»

- Vanskelig og slitsomt for familien
Tønne-familiens advokat, Olav Braaten, bekrefter hendelsesforløpet overfor Nettavisen:

- Så langt jeg har informasjon, stemmer dette, sier Braaten til Nettavisen.

- Hvordan opplevde familien dette?

- De syntes det var både vanskelig og slitsomt. Det ble en kostbar begravelse, men det skyldes ønsker fra andre enn familien, sier Braaten - som sier han må uttale seg varsomt av hensyn til taushetsplikten overfor familien.

- Skjedde i samråd med familien
Ifølge Stavrum var det blant annet Aps tidligere generalsekretær, Martin Kolberg, som tok initiativ til begravelsen. Familien skal ha blitt forespeilet økonomisk hjelp til å dekke kostnadene.

Kolberg bekrefter overfor Nettavisen at han hadde mye med Tønnes begravelse å gjøre:

- Alt som ble gjort i forbindelse med Tønnes begravelse, skjedde i nært samråd med familien, sier Kolberg til Nettavisen.

Kolberg: - Uriktig fremstilling
- Hva med regningen på 150.000 kroner?

- Familien skulle ikke belastes økonomisk, bekrefter den profilerte Ap-politikeren overfor Nettavisen.

- Men i boken hevdes det at Arbeiderpartiet ikke bisto økonomisk. Stemmer det?

- Boken gir en uriktig fremstilling av saken, svarer Kolberg.

- Men ville Arbeiderpartiet betale for begravelsen?

- Jeg vil ikke gi noen ytterligere kommentar. Dette er et veldig følsomt tema, sier stortingsrepresentanten fra Buskerud til Nettavisen.

Kjell Inge Røkke skal ha hjulpet familien med flere millioner kroner. Ifølge Stavrum fikk han også vedtatt et ekstra honorar på 500.000 kroner til Tore Tønne på generalforsamlingen i Aker. Røkke skal også ha tvunget advokatfirmaet BA-HR til å bidra med en million kroner, ifølge Stavrum.

Røkke: - Skjellsettende
Til stede i begravelsen var også Røkke, som uttalte at:

«Situasjonen som har brakt oss hit, er skjellsettende. Det vil påvirke meg og mange med meg i alt vi gjør i resten av vårt liv,» sa han i sin tale.

Den nye boken til Stavrum omhandler historiene om Røkke, «Fiskeren», fra han satset friskt i Alaska på midten av 1980-tallet og gjennom opp- og nedturer fram til 2010.

- Genial
«Etter å ha saumfart Kjell Inge Røkkes voksne liv de siste 25 årene, er det vanskelig ikke å bli imponert over hva mannen har fått til. Hjemmefra fikk han tæl og arbeidsmoral, skolen ga ham ikke like mye. Likevel regnes han som genial på tekniske detaljer, og hans intuitive forståelse for finansielle sammenhenger er utenom det vanlige. Det er godt gjort når et av de sterkeste minnene fra barneskolen er en lærer som sier at Kjell Inge Røkke kan regne seg som en suksess den dagen han klarer å ta førerkortet,» skriver forfatteren.

Ifølge Stavrum, nyter Røkke fortsatt stor respekt blant folk flest, fordi han er jordnær og liketil.

«Uansett hvor dyre briller og krokodillesko han har på seg, vil Røkke alltid se litt bondsk og nerdete ut,» skriver Stavrum.

Røkke vil ikke kommentere
Nettavisen har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen, for kommentar til saken og boken.

- Røkke har ikke villet bidra til boken, og han vil ikke lese boken, sier Kigen til Nettavisen.

Gunnar Stavrum (49) har lang bakgrunn som økonomisk journalist og er i dag redaktør av Nettavisen.

Han har tidligere gitt ut boken «Storeulv» om John Fredriksen sammen med Odd Harald Hauge. Tirsdag ettermiddag stilte Stavrum til Nettreff. Les svarene hans under!

3264

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere