- Finn disse barna, Dørum

Redd Barna Ungdom slår alarm og ber justisminister Odd Einar Dørum om å legge press på politiet for å etterforske forsvinningene til 13 barn i Norge.

16.09.04 12:35

- Dagens situasjon er uholdbar. Bare i år har 13 barn forsvunnet og ingen vet hvor de er. Justisministeren må instruere politiet til å etterforske disse sakene, sier Heidi Brynildsen Grande, leder i PRESS - Redd Barna Ungdom.

Brynildsen Grande er fortvilet over at noen barneforsvinninger blir fulgt tett av av politiet, mens denne aktuelle gruppen nærmest blir glemt. Torsdag formiddag ga hun en symbolsk etterforskningspakke til justisminister Odd Einar Dørum som en oppfordring til å ta sakene alvorlig.

Frykter misbruk
- Problematikken rundt disse barna bør prioriteres innenfor de pengene som er avsatt til kampen mot trafficing. Vi frykter at mange av de barna som har blitt borte misbrukes seksuelt, eller at de havner i det narkotikabelastede miljøet, sier Brynildsen Grande.

Gruppen ungdommer Press tar til orde for er barna som forsvinner fra asylmottakene. Brynildsen Grande mener at politiet ikke prioriterer denne gruppen nettopp fordi de er asylsøkere.

Dørum stoler på politiet
- Utlendingsdirektoratet vil nok i de tilfellene de er urolige si ifra. Det er politiets oppgave å etterforske saker. Mitt inntrykk er at politiet går inn og etterforsker der de mener det er nødvendig, sa justisministeren da han mottok etterforskningspakken torsdag.

Justisministeren benyttet også anledningen til å fortelle at det ikke er alle såkalte asylsøkerbarn som virkelig er under 18 år.

- 60 prosent av asylsøkerne som er under 18 år er det egentlig ikke. Det forsvinner alltid personer fra asylmottak. Jeg sier dette som en generell folkeopplysning. Det er viktig å ikke miste bakteppet her, sa Dørum.

- Men det er viktig å rette søkelyset mot grupper som er sårbare. Ethvert barn som er borte er et barn for mye.

I samlingen
Dørum takket for etterforskningspakken, men ville ikke love at han skulle legge trykk på politiet for å etterforske sakene.

- Denne boksen vil jeg legge med fantomsamlingen min under mottoet «hard mot de harde og myk mot de svake». Dere er opptatt av de svake forstår jeg, sa Dørum.

Brynildsen Grande var glad for at Dørum delte hennes bekymring for barna, men skulle ønske at han ville komme med en sterkere oppfordring til politiet.

- Vårt problem er at vi vet det er 13 barn som er forsvunnet og vår erfaring er at politiet ikke følger opp sakene fordi det er asylsøkerbarn, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.