*Nettavisen* Nyheter.

- Finner ikke Munch-maleriene

«Skrik» og «Madonna» er ennå ikke funnet. Tirsdag møter seks tiltalte i retten.

13.02.06 09:49

Midt på lyse dagen en søndag formiddag i august i 2004 slo ranerne til. To menn, maskert med finlandshetter, gikk inn i Munch-museet på Tøyen i Oslo. Men våpen i hånd tvang de vekterne til å legge seg ned på gulvet. Deretter klipte de to av Norges mest kjente kunstverk ned fr a veggen.

Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna», til en samlet verdi av over 650 millioner kroner, ble fraktet vekk i en bil som sto klar. Denne fluktbilen ble straks etter funnet på Sinsen i Oslo. Bildene og ranerne var vekk.

På ukjent sted
Tirsdag møter seks menn i Oslo tingrett. Fem av dem er blant annet tiltalt for å ha ranet til seg Munch-maleriene, og risikerer 17 år i fengsel. En er tiltalt for heleri. Men fortsatt vet politiet ikke hvor kunstverkene befinner seg.

- Vi tror ikke rettsaken gjør at vi finner bildene. Vi har prøvd en del i forkant for å finne ut av dette, sier statsadvokat Terje Nybøe i Oslo Statsadvokatembeter til TV 2 Nettavisen.

Alle de seks tiltalte nekter straffeskyld etter tiltalen. Les hele tiltalen her (pdf-fil)

Lagret i buss
Kunstskattene «Skrik» og «Madonna» ble sist sett da de sto lagret i en buss bak en låve på Kjeller noen mil nord for Oslo. Bussen eies av Thomas Nataas, en av Norges fremste motorsport-utøvere. Nataas er nå tiltalt for grovt heleri av Munch-maleriene.

Han fortalte i et intervju med TV 2 i fjor at han oppdaget maleriene da han kom tilbake etter et stevne i utlandet. I noen senger lå to søplesekker gjemt under madrassene – og oppi dem lå kunstskattene.

- Jeg så et helt ubetydelig, lite rift i «Madonna», sa han da.

Politiet mener at ransbilen ble kjørt av Petter Tharaldsen, og at det var han som plasserte bildene i bussen.

Nataas torde ikke å varsle politiet om bildene. Noen uke etter ranet fikk motorsportutøveren beskjed om at bildene skulle hentes fredag den 24, september . Telefonen ble avlyttet. Men da politiet slo til, var bildehenteren allerede på en bensinstasjon i nærheten. Derifra ble bildene fraktet bort i en fremmed bil.

- Burde vært flere
Etter halvannet år med etterforskning ringet politiet inn seks menn for Munch-ranet. Trolig står flere bak.

- Jeg tror nok at det nok er flere involverte i saken som ikke sitter på tiltalebenken. Det er en kjent problemstilling i disse type sakene. Spørsmålet er hvorvidt man skal ekskludere noen , eller hvem som kommer i tilegg, sier statsadvokat Nybøe.

Politiet mener Stian Skjold (30) hjalp til med bortkjøring og lagring av maleriene.

Petter Tharaldsen (34) skal ifølge politiet ha kjørt ransbilen. Tharaldsen soner allerede en dom etter Aker brygge-ranet, hvor han ble funnet skyldig i å ha vært sjåfør for ransbilen her.

Bjørn Hoen (37) er den antatte bakmannen. Han skal ifølge tiltalen ha kjøpt ransbilen av en nå medtiltalt 38-åring fra Sarpsborg, og skal ha deltatt i å frakte bildene fra skjulestedet på Kjeller til ukjent sted. Han skal også ha vært involvert i et forsøk på å selge maleriene.

En 38-åring fra Sarpsborg skal i følge politiet ha vasket og overlevert ransbilen til ranslaget. Han skal senere ha deltatt i et forsøk på å selge Munch-maleriene. En 38-åring fra Ytre Enebakk vasket og overleverte ransbilen til ranslaget.

I tillegg kommer 35-åringen fra Oslo, Nataas, som er tiltalt for grovt heleri etter at maleriene ble oppbevart i bussen hans over en periode.

38-åringen fra Enebakk er også tiltalt for et innbrudd Høland Sparebank i Aurskog-Høland 3. juni i fjor, som var mislykket. 38-åringen fra Sarpsborg er tiltalt for oppbevaring av en ulovlig pistol, samt for å ha stjålet en seilbåt. To av de tiltalte er også tiltalt for å ha oppbevart narkotika.

Dusør
Oslo kommune har lyst ut en dusør på 2 millioner kroner for opplysninger som gjør at Munch-maleriene blir funnet igjen.

Politiets intense etterforskning i samarbeid med FBI og andre internasjonale politiorganisasjoner i tillegg til dusøren har så langt ikke vært nok.

Fremdeles er «Skrik» og «Madonna» borte vekk. Og Munch-museet har åpnet igjen, med nytt sikkerhetssystem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.