RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

- Fire dødsfall etter svinevaksine

Sist oppdatert:
Regnes ikke som avvik og norske helsemyndigheter endrer ikke anbefaling om vaksinasjon.

- Foreløpige resultater viser at dødsfallene ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen. Dødsfall som skyldes vaksiner forekommer nesten aldri. Når man vaksinerer mange personer over kort tid, vil det tilfeldigvis skje dødsfall som ikke har noen sammenheng med vaksineringen, skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

Spontanaborter
Fire personer har dødd brått etter at de fikk vaksinen, melder Legemiddelverket. Her kan du også se hele oversikten over de forskjellige symptomene.

De fire er en kvinne på 23, kvinne 63, kvinne på 59 og en mann på 85. I de tre første tilfellene er det ikke sannsynlig at det er noen sammenheng med vaksinen, mens det i det siste tilfellet er nødvendig å gjøre flere undersøkelser før man konkluderer, skriver Legemiddelverket.

Det er også registrert to tilfeller der gravide har spontanabortert eller fosteret har dødd, hos to kvinner i 20-årene.

- Det er lite trolig at spontanabort eller fosterdød har sammenheng med vaksinen. Endelige konklusjoner kan imidlertid først trekkes når alle undersøkelser er ferdige.

Les: Melder om bivirkninger etter vaksine

- Ikke overrasket
Så lang har 700.000 nordmenn tatt svineinfluensavaksinen. Totalt er det rapportert om 94 tilfeller av bivirkninger, der 35 av disse er alvorlige bivirkninger. De fleste er rapportert etter uke 46.

I tillegg til dødsfallene og hendelsene knyttet til graviditetene, har det vært rapportert bivirkninger av typen sykehusinnleggelse eller forlenget sykehusopphold vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne.

Legemiddelverket er ikke overrasket over antallet bivirkninger.

- Vi er ikke overrasket over det her. Det er jo nå sendt ut 990.000 vaksinedoser, slik at vi regner med at nå er det vaksinert over 700.000 mennesker i Norge. Vi forventer å få endel bivirkningsmeldinger når vi vaksinerer så mange, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til Nettavisen.

De forventer at antall meldte bivirkninger vil øke i tiden fremover.

- Vi forventer at antall bivirkninger vil øke i ukene som kommer, i takt med at stadig flere blir vaksinert. Men vi har allerede nå fått så mye erfaring, at vi kan si at de bivirkningene vi får, er som forventet, sier Madsen.

- Alle bra igjen
Personene som har fått bivirkninger, blir raskt friske igjen.

- De som får bivirkninger blir stort sett raskt bra igjen, og ingen er blitt alvorlig syke. Vi har hatt noen alvorlige tilfeller, men alle er blitt bra igjen. Noen er blitt lagt inn på sykehus til observasjon, og det har særlig vært en del tilfeller av ulike allergiske reaksjoner, sier avdelingsoverlegen.

Legemiddelverket er glade for at det så langt ikke er dukket opp uventede bivirkninger, som samtidig er farlige.

- Så langt mener vi ikke at noen dødsfall kan settes i sammenheng med vaksineringen. Det er meldt to dødsfall denne uke etter vaksinering, en 59 år gammel kvinne og en eldre mann. Men kvinnen døde av en helt annen sykdom, og vi tror heller ikke at det andre dødsfallet har sammenheng med vaksinen, sier Madsen.

Det er også meldt om to spontanaborter etter at de har tatt vaksine.

- Vi mener det er lite trolig at dette har noe med vaksinen å gjøre, men vi undersøker dette selvfølgelig svært grundig, sier han.

- Svært god nytte
- Så folk trenger ikke være bekymret dersom de tar vaksinen?

- Nei. Foreløpig mener Legemiddelverket at nytten av denne vaksinen er svært god, og vi ser ingen grunnlag for å endre anbefalingen om å vaksinere seg, sier Madsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere