*Nettavisen* Nyheter.

- Flammene slo mot meg

Foto: Redningsselskapet / Privat

Båtkjendis Georg Askvik snakker ut om gårsdagens dramatiske forlis.

01.08.06 14:02

Klikk her for å lese TV 2 Nettavisen på mobilen

Mandag sank 10-millionersbåten til Georg Askvik, medeier i den kjente «Askeladden»-fabrikken, etter en brann i motorrommet. Askvik og kona Wenche måtte kaste seg i sjøen, men til alt hell ble de reddet av tre tenåringsgutter i nærheten.

Se bildekarusell fra redningsaksjonen nederst i saken

- De kom kjørende i en liten Pionér-jolle og fikk oss om bord. Jeg er svært takknemlig overfor dem, sier Askvik til TV 2 Nettavisen.

Askvik rakk aldri å spørre guttene om hva de het. Redningsaksjon, påfølgende legehjelp ved sykehus og politiavhør kom i veien. Men etter å ha lest dagens VG har mangemillionæren endelig fått navnene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har tenkt å kontakte dem og takke for hjelpe. Så får vi se om det vanker en belønning. Jeg har ikke rukket å tenke gjennom det ennå, sier Askvik til TV 2 Nettavisen.

I sjokk
Til nå har Georg Askvik, som er en av tre eiere i Henrik Askviks Sønner, fabrikken i Os utenfor Bergen som lager de populære «Askeladden»-båtene, ikke orket ikke å snakke om hendelsen.

- I går var vi i sjokk. Men i dag er det litt roligere. Jeg er bare glad det gikk bra med oss. Verdier og ting kan erstattes, ikke liv, sier Askvik og forteller om hva som skjedde de dramatiske minuttene mandag.

- Vi hadde overnattet utenfor hytten til noen venner like sørøst for Lindesnes og hadde kastet loss da jeg etter fem minutter merker at turtallet begynte å synke. Da jeg snudde meg så jeg en røyksky som stod ut fra ventilatoren til motoren, forteller Askvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Gikk ned
49-åringen sprang straks bak og åpnet luken til motorrommet.

- Flammene slo mot meg. Jeg lukket straks luken for ikke å få fart i flammene. Så var det bare å forberede seg på å hoppe i sjøen, sier Askvik.

Ekteparet rakk kun å sende ut en rask mayday-melding på radioen, få med seg de viktigste verdisakene før de fikk på seg redningsvester og hoppet.

- Kona hadde vært forutseende nok til å pakke alle verdisakene i en bag, så vi fikk med oss det viktigste. Etter et par minutter stod halve båten i flammer. Det var flere båter i området og først frem var båten med disse ungdommene. De var svært beskjedne, men vi snakket litt på vei til land, den takknemlige osingen.

Kort tid etter gikk den 50-fot lange luksusyachten ned. Den ligger nå på 24 meters dyp ved Agneskjær utenfor Lindesnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Prioriterer hytta
- Jeg visste ikke at den hadde gått ned før jeg leste avisen i dag, forteller Askvik.

Han ble straks sendt til sykehus med røykskader. Etter å ha pustet oksygen en stund måtte det handles klær før politiavhøret. Han forlot båten kun iført shorts.

Han er svært overrasket over at båten, en Skagen 50, tok fyr.

- Det er en veldig godt bygd båt og jeg trodde dette var den siste båten noe slikt kunne skje med. Jeg er i alle fall glad for at det ikke skjedde før, for min bror var på tur i området sammen barna sine i to uker tidligere i sommer, sier Askvik.

- Blir det båtferie til neste år også?

- Jeg tror det blir en stund til. Vi har en hytte på fjellet, så vi kommer nok til å prioritere den fremover, sier Askvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag