*Nettavisen* Nyheter.

- Flatskjermen eksploderte

Mandag morgen eksploderte en flatskjerm på Leirsund i Romerike. IF er kritiske til de nye tv-apparatene.

25.06.08 10:56

Brannsjef Bjørn Bakkhaug i Nedre Romerike Brann- og Redningsvesen forteller at eksplosjonen førte til en kraftig brann. Mannen som bodde i kjellerleiligheten der flatskjermen begynte å brenne, lå og sov da det skjedde.

- Han fikk i seg mye røyk, og det var nære på, sier Bakkhaug til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med mannen som eide tv-skjermen, men han ønsket ikke å kommentere saken.

Totalt er det registrert sju personer på adressen på Leirsund – tre av dem i kjelleren, men mandag morgen var det bare mannen som befant seg i kjelleren, skriver RB.no.

Brannvesenet fikk melding om brannen i 6-tida mandag morgen. Bakkhaug forteller at sannsynlig brannårsak er at TV-en sto i såkalt standbyposisjon.

Ikke overrasket
- Vi er ikke overrasket over at det begynner å brenne i flatskjermer, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Nettavisen.

Han forteller at det store problemet med de flate TV-ene som nå er allemannseie, er at de ikke har avknapp.

- Mange av TV-ene har ikke denne funksjonen, og dermed blir de stående med strøm, sier Frostad.

På sykehus
30-åringen som er den uheldige eieren av flatskjermen som eksploderte, lå og sov da brannen startet. Ettersom han hadde fått i seg mye røyk måtte han til sykehus for sjekk.

- Det går bra med ham nå, og han er ute av sykehuset, forteller Ola Slaaen til Nettavisen.

Slaaen eier huset og bor i etasjen over kjellerleiligheten Lie leier. Han våknet mandag morgen av brannalarmen. Kona hans oppdaget at det kom røyk opp ved verandaen, og så leieboeren som kom ut av leiligheten – omringet av røyk, skriver Romerikes Blad.

Kjellerleiligheten ble totalskadd i brannen. Resten av huset er også evakuert ettersom det kan være farlige gasser der. Familien Slaaen har nå tatt inn på hotell inntil videre.

Les mer fra Nettavisen Data:
- Internett blir mer kaotisk
- Du har robotsex om fem år
- Fyren fra IT leser e-posten din

- Må puste
Frostad i If Skadeforsikring forteller at støv ofte er grunnen til branner.

- Fjernsynet er bygget slik at det har lufting gjennom riller. I disse samler det seg ofte støv. Støv og varme over tid blir brann.

En temperatur mellom 40 og 50 grader er nok for at det skal begynne å brenne. Frostad mener «av-og-på»-knappen må komme tilbake.

Selv om det i de fleste bruksanvisninger står at man skal dra ut kontakten når man er på ferie er Frostad kritisk. Han mener det er like viktig å dra ut kontakten når du er hjemme. Det er ulykken i Leirsund et godt eksempel på.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kjøp galvanisk skille
Kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert mener det er to ting en bør tenke på i tillegg til problemet med støv.

- Ofte har en flere apparater tilkoblet ett punkt. Du har kanskje TV, DVD-spiller, dekoder og en spillkonsoll, og det kan skape problemer hvis du kobler til for mange enheter til en stikkontakt. Dessuten må du huske på å ta ut støpsel og antennekabelen når du er på ferie. Særlig i eneboliger kan TV-en gå hvis lynet slår ned i nærheten.

- Og så har vi det med sikkerhetskabler. Har en kabel-TV så må du ha et galvanisk skille på antennekabelen som går inn i flatskjermen. Det koster et par hundre kroner, forteller kommunikasjonsdirektøren.

Et galvanisk skille er et slags filter du setter på antennekabelen som hindrer at jorden som kan gå i en kabel-tv-kabel kommer sammen med jorden som går i TV-en. En slik kollisjon kan skape en kortslutning.

- Du trenger et slikt skille med kabel-tv, men ikke med for eksempel parabol, avslutter Straumsheim.

Det er i den sammenheng greit å påpeke at det er bare hvis du kjører antennekabelen rett i flatskjermen. Har du en digitalboks, skal et slikt skille heller ikke være nødvendig.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.