- Flere i Kripos mente at hele saken mot min klient kunne henlegges

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Forsvareren til 20-åringen fra Lillesand kan ikke forstå at hans klient kan tiltales i Bolivia-saken, slik VG hevder.

19.07.10 20:28

Mandag skrev VG at Kripos kommer til å innstille på at 20-åringen fra Lillesand, som i fjor rømte til Norge fra rettssaken i Bolivia, skal bli tiltalt for forsøk på smugling av en større mengde kokain til Norge.

- Kripos er i ferd med å sende over etterforskningsmaterialet. Det vil skje i løpet av kort tid, sa politiadvokat Joakim Staff til VG - som mener å vite at innstillingen vil være tiltale.

Les også: Vil straffe kokainrømling

Overrasket advokat
Dette er opplysninger som kommer overraskende på advokat Carl Bore, som representerer 20-åringen.

- VG hevder at de har fått dette fra Kripos, men jeg snakket med politiadvokat Staff både fredag og i dag, og han avkrefter at VG har fått slike opplysninger fra Kripossystemet. Han kan for øvrig ikke bekrefte hvilken vei innstillingen går. Det er dermed klart at VGs «sommeroppslag» bygger på ubekreftede opplysninger, sier Bore.

- Hvis saken skulle havne i domstolene, vil min klient naturligvis kjempe i rettssystemet for å bli renvasket. Hun står som tidligere fast på at stoffet ble plantet i bagasjen av kvinnene som nå er straffedømt i Bolivia, sier Bore.

- Ble lurt
20-åringen mener at hun er lurt opp i situasjonen av sine venninner.

- Hun ble på ulike måter lurt med på denne turen, blant annet ved at hun i utgangspunktet ble fortalt at de skulle besøke en bestemor i Spania. Det var først da de sto på Gardermoen hun ble informert om at turen gikk til Bolivia, og at dette var en «overraskelse». Det hele var kløktig regissert av utenlandske bakmenn som de dømte kvinnene har bekjentskap til, sier Bore.

Uerfaren
Ifølge Bore har venninnene utnyttet en vennerelasjon.

- Det er nok mange norske 18-åringer som ikke ville ha stilt spørsmål ved motivene dersom en jevnaldrende venn på tur ber om å få låne bagasjeplass i kofferten. Etterforskere fra Kripos, journalister eller andre hadde kanskje gjort det, men vi må altså ikke glemme at saken skal vurderes ut fra perspektivet til en vanlig norsk tenåring, sier Bore.

- Kripos avviste tiltale
Ifølge Bore står saken i samme stilling som den gjorde i november 2008.

- Jeg snakket med Kripos i november 2008 etter at det var gjennomført avhør i Bolivia. Det ble da uttalt at det ikke var grunnlag for den siktelse vi har nå. Flere mente at hele saken mot min klient kunne henlegges, sier advokaten.

- Men tror du ikke hennes flukt fra Bolivia til Norge kan ha endret på dette?

- Hvis holdningen nå skulle snu til tross for at saken står i samme stilling, kan en spørre om det da er medietrykket på saken i år som blir utslagsgivende for den videre behandling av min klients sak, mener Bore.

- Påstander om at hun reiste hit for å unndra seg straff faller på sin egen urimelighet. Norge er ingen fristat. Hun vil bare ha trygghet for at hennes argumenter blir hørt og prøvd på en skikkelig måte i rettssystemet. Ellers ville hun ha dratt et annet sted enn Norge, hevder Bore.

Tror ikke hun vil bli dømt
Dersom det blir tatt ut tiltale, tviler Bore på at hans klient vil bli dømt.

- Jeg kan ikke se at det er grunnlag for den alvorlige siktelsen. Det vil overraske meg meget om påtalemyndigheten får medhold i den. Hvis – og jeg sier hvis – tiltale kommer, blir den tatt til etterretning og imøtegått i rettssystemet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.