RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere menn burde være hjemme

Sist oppdatert:
OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Likestillingsombud Kristin Mile gir honnør til tobarnsfaren Stig Breistein som halverte stillingen sin for å være mer sammen med barna.

Likestillingsombudet var onsdag innkalt som vitne i rettssaken som Stig Breistein har anlagt mot Staten. Tobarnsfaren fra Østfold krever å få tilbakebetalt tusenvis av kroner han har måttet betale i barnebidrag for sine barn etter et samlivsbrudd.

For selv om han valgte å gå fra full til halv stilling - for å få mer tid sammen med barna - er han blitt pålagt å betale fullt bidrag.

- Trenger begge foreldrene

Breistein mener dette er brudd på likestillingsloven. Han får langt på vei støtte fra likestillingsombud Kristin Mile. I Oslo tingrett skrøt hun av barnefarens valg.

- Det er ikke vanlig at fedre reduserer stillingen sin for å være mer sammen med barna. Her har vi en person som har valgt å jobbe deltid for å få mer tid til barna. Det er gjort et utradisjonelt valg, og Breisteins valg bør respekteres, sa Mile i retten.

Hun karakteriserte den skjeve fordelingen mellom menn og kvinner som velger å jobbe mindre for være mer sammen med barna, som et likestillingsproblem.

- Jeg synes det er viktig å motivere menn til i større grad å gjøre det samme som Breistein. Det er viktig at kvinner og menn opptrer likt og tar det samme ansvaret for barnas omsorg. Barn har behov for omsorg fra begge foreldrene, både før og etter et samlivsbrudd, sa Mile.

- Menn stiller dårligere

Likestillingsombudet gikk så langt som å hevde at det ville blitt mer likestilling også ellers i samfunnet hvis menn hadde vært mer hjemme.

- Jeg tror hvis kvinner og menn ble mer likestilt på dette området, så ville vi bli kvitt en del av kjønnsdiskrimineringen vi har i arbeidslivet, sa Mile i tingretten.

Hun påpekte samtidig at menn ofte stiller dårligere enn kvinner dersom de går ned i stillingsprosent for barnas skyld. Mile sa også at det ikke er noen tvil om at bidragspliktige stiller dårligere enn bidragsmottakere. Sistnevnte er i nitti prosent av tilfellene kvinner.

Tall som ble lagt fram i rettssaken, viser at det i februar var 100.642 menn som betalte barnebidrag, mens det bare var 8499 kvinner som gjorde det samme.

- Ikke en prinsippsak

Statens prosessfullmektig er ikke enig med Breistein i at saken dreier seg om likestilling.

- Klagenemda har vurdert saken, og har ikke funnet grunn til at det her er brudd på likestillingsloven. Da forholder vi oss til det, sier advokatfullmektig Kaare Andreas Shetelig ved Oslo Statsadvokatembeter til TV 2 Nettavisen.

Han avviser at dette er en prinsippsak, men en sak om tolkningen av et regelverk.

- Vi pålegger ikke Breistein å jobbe, og vi aksepterer at han har tatt et verdivalg og gått ned i stilling. Men konsekvensen er da at han må bruke større del av inntekten sin til barnebidrag, sier Shetelig.

Han påpeker at det ikke er sammenheng mellom Breisteins halverte stilling, og den omsorgstiden han virkelig har sammen med barna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere