RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flomlukene må åpnes nå

Sist oppdatert:
Risikoen for flom i Mjøsa er er høy, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og krever ar flomlukene åpnes snarest.

Det er flomlukene ved Svanfoss dam i Vorma som kan avverge en flom i Mjøsa. Vorma strekker seg fra utløpet av Mjøsa til samløpet med Glomma ved Vormsund.

Nedslagsfeltet til Vorma er stort og omfatter Gudbrandsdalen med Mjøsa. I Akershus renner Hurdalssjøen via Andelva ut i Vorma.

På vidt gap
Ved Svanfoss er det anlagt en demning som regulerer vannstanden i Mjøsa. Det er her lukene skal settes må settes full åpen stilling så raskt som mulig for å unngå flom. Det krever NVE i et brev til Glommens og Lågens Brukseierforening (GLB).

NVE viser i brevet til at nedbør- og temperaturprognoser angir en over 50 prosent risiko for at Mjøsa skal få en flomstigning som overskrider nivået for skadevannstand.

Ikke fare for Glomma
Vannføringen i Glomma er nå relativt lav og NVE mener derfor at den ekstra vannføringen nedenfor Svanfoss som følge av åpningen av lukene ikke vil føre til skader av betydning.

Man minner likevel om at åpningen må skje på en slik måte at det ikke skaper skader eller fører til ekstra stigning av vannstanden i Øyeren.

Les mer om vannkvalitet og vannregulering i Vorma her .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere