RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje/Arild J. Waagbø (Scanpix/Mediehuset Nettavisen)

- Flytt alle inn i en teltleir

Sist oppdatert:
Frp mener myndighetene belønner asylsøkerne som stod bak hærverket og vandaliseringen.

- Vi må ikke gjøre oss selv en bjørnetjeneste. Vi må statuere et eksempel og ikke belønne slike handlinger, sier Frps innvadringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, til Nettavisen.

Amundsen reagerer kraftig på nattens brann ved ventemottaket i Lier, som politiet mener er påtent. Tre bygninger ble totalskadet i brannen.

Les egen sak: Tre bygg totalskadet i brann på asylmottak

- Naturlig med teltleir
Brannen skjer bare et døgn etter opptøyer og omfattende hærverk ved landets to ventemottak - i Lier og Nannestad. Nå har begge mottakene måttet stenge etter hendelsene.

- Det verste av alt er at de personene som har sørget for at vi nå står uten et ventemottak i Norge, blir belønnet med å mates inn i det ordinære mottakssystemet. Det betyr jo at de i realiteten belønner det skadeverket som er blitt utført, sier Amundsen.

Han mener løsninger er å plassere de avviste asylsøkerne i en teltleir.

- Når de har vært villige til å gå så langt som å setter fyr på og brenne ned taket de har over hodet, burde det være naturlig å ta i bruk teltleir for disse, slik man har gjort tidligere. Det fungerte utmerket, og det mener jeg vi nå skal gjøre for alle disse på ventemottakene fram til vi har en permanent løsning, sier Frp-politikeren.

- Komplett uforståelig
Amundsen karakteriserer det som har skjedd som uakseptabelt, særlig siden de som står bak skadeverket ikke har lovlig opphold i Norge.

- Jeg synes det er tragisk og fullstendig uakseptabelt, og jeg mener vi må ha nulltoleranse i forhold til denne type handlinger. Dette er personer som har fått prøvet sin asylsøknad og ikke har asyl i Norge, sier han til Nettavisen.

Han mener myndighetene tar for godt vare på personene.

- De får på tross av at de har fått avslag på asylsøknaden et tilbud av den norske stat, helsemessig, tak over hodet og til og med lommepenger fra de norske skattebetalerne. Da er det komplett uforståelig at de gjør kriminelle handlinger som dette. Det finnes ingen unnskyldning for dette, sier Amundsen bestemt.

Les også. - Sparket inn dører og tente på

- Dumsnill hippiepolitikk
Frps innvandringspolitiske talsmann mener regjeringen fører en alt for snill politikk på området.

- Regjeringen fører en naiv og dumsnill hippiepolitikk, sier Amundsen.

Han mener det er helt feil med åpne ventemottak, der asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader, kan gå fritt rundt.

- At man i det hele tatt opererer med åpne mottak for personer som har fått avslag på asylsøknaden, er jo komplett uforståelig, og jeg vil tro det er det for de aller fleste her i landet, sier han, og fortsetter:

- De befinner seg ulovlig på norsk jord, og at man da kan gå frivillig som man ønsker ut og inn på disse mottakene, og dertil får lommepenger fra den norske stat, må være det ypperste eksempelet på den dumsnille politikken her i landet, sier Amundsen.

- Tvangssend og interner
Amundsen mener regjeringen må tvangssende avviste asylsøkere i langt større grad enn i dag.

- Regjeringen må få på plass langt flere returer. Mange av disse kunne vært returnert hvis politiet hadde hatt nok ressurser. I stedet venter man på frivillige returer, men de blir her fordi de nekter å følge sitt eget vedtak. Tvangsreturer bør brukes på samtlige av disse brukerne hvor man kjenner opprinnelseslandet, sier han.

- De resterende bør man internere, så de har et lukket system der de ikke kan gå fritt, og man har en større grad av sikkerhet, sier Amundsen.

Han mener ventemottakene, som regjeringen opprettet for noen år siden, langt fra fungerer.

- Vi må bare innse at de sivile ventemottakene har vært en flopp. Vi kan ikke bruke den type tilbud til ulovlige innvandrere, og vi er nødt til å ta i bruk internering helt på linje med leiren på Trandum, der Politiets utlendingsenhet har ansvaret. For dagens system kan rett og slett ikke fortsette, sier Amundsen.

- Bedre sikkerhet
Han mener sikkerheten ville vært mye bedre med lukkede asylmottak.

- Hadde man hatt lukkede asylmottak slik Frp ønsker, så hadde man hatt et langt bedre kontroll sikkerhetsmessig. Det man bør gjøre nå er å utvide på Trandum så de kan huse samtlige som har fått avslag. Der har man kontroll på sikkerheten, siden det er politiet som drifter det. Det er komplett uforståelig at man ikke har gjort dette fra dag en, sier Amundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere