*Nettavisen* Nyheter.

- Fødselen samler folket

- Klart det er en stor begivenhet. Denne fødselen betyr veldig mye for monarkiet og oppslutningen fra folket, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland.

21.01.04 11:58

Onsdag morgen dro han til Rikshospitalet i ekspressfart, etter å ha fått nyheten om at fødselen var i gang. Det er hektiske tider for Totland, som regnes som en av Norges fremste eksperter på de europeiske kongefamilier.

- Vi får følge slektsledd, fra vugge til grav. Dette skaper en 'bonding' man ikke ville fått med en president. Monarkiet virker samlende fordi det konstitusjonelle og det familiære er vevd sammen. Dette er helt spesiellt for monarkiet, forklarer Totland.

- Jeg håper og tror vi får se barnet som monark. Men jeg håper også Haakon og Mette-Marit får mange og gode år som konge og dronning først, og også som småbarnsforeldre.

Populære kvinnelige regenter
Etter de siste meningsmålingene ser man at det er en viss skepsis i meningen blant eldre menn til en kvinnelig tronfølger. Men prosenten er relativt liten, sier Totland.

- Det er bare en tilvenningsprosess. I en rekke Europeiske kongefamilier ser man at kvinnelige regenter har blitt svært populære. Se bare på dronningene av England og Danmark.

- Og hva bør så jentebarnet hete?

- Mange mener hun burde hete Margrethe, men jeg er også tilhenger av Ingeborg, etter Norges første kvinnelige regent. Kanskje får barnet også dobbeltnavn. Mange ble overrasket da Haakon Magnus fikk to navn, for det er ikke tradisjon.

Idoldyrking
Totaland er svært positiv til kongehusets rolle i fremtiden.

- Harald har vært en folkekonge. Og Sonja har gitt kongehuset en ny profil med sin interesse for kunst og kultur. De er et fantastisk team som utfyller hverandre. Haakon har også vist seg å være et lovende kongsemne for fremtiden. Når vi har reist rundt med de kongelige har vi observert en stor idoldyrking. De er svært populære, og hvis denne idoldyrkingen kan gå over til monarkisme tror jeg absolutt kongehuset har en fremtid, sier Totland.

- Folket følger en familie. Og det skaper en spesiell bonding. De er på en måte våre. Vi har fulgt dem siden de var små. Vi ser de ble lykkelige og får det de ønsker seg. Og det må jo glede oss alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag