*Nettavisen* Nyheter.

- Fokus på journalisters sikkerhet

Leder for Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, sier de vil rette større oppmerksomhet mot sikkerheten for norske journalister.

15.01.08 11:54

Drapet på Dagbladets journalist Carsten Thomassen i Afghanistan mandag ryster pressekolleger og de som lærte ham å kjenne.

Leder for Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, sier hendelsen gjør det naturlig å sette økt fokus på sikkerheten for norske journalister som skal dekke kriger og konflikter.

- Vår medfølelse går til Carsten Thomassens familie og kolleger, sier NJ-lederen i en pressemelding.

Viktig, men risikofylt jobb
- Dessverre mister stadig flere journalister livet i krig og konflikt, samtidig er det svært viktig at journalistene er til stede og rapporter fra disse områdene, sier hun videre.

Floberghagen peker på at Carsten Thomassen var en av de journalistene som tok på seg den viktige, men risikofylte jobben å reise ut i konfliktområder for å sende hjem reportasjer og analyser. Mandag kveld mistet han livet i et terrorangrep mot hotell Serena i Kabul, der blant andre den norske utenriksministeren og flere norske journalister bodde. Carsten Thomassen var en av sju som ble drept i angrepet.

- Dette drapet gjør at arbeidet for å styrke journalistenes sikkerhet blir svært nært og aktuelt, også for NJ, sier Floberghagen.

- I 2007 ble det drept 171 journalister og andre medieansatte, noe som var en trist rekord. Vi har allerede engasjert oss sterkt internasjonalt for å sikre journalister på farlig oppdrag. Thomassens tragiske død gjør at det er naturlig for NJ å rette større oppmerksomhet mot sikkerheten for norske journalister, sier NJ-lederen.

Fordømmer drapet
Den internasjonale journalistorganisasjonen IFJ fordømmer drapet på Dagbladets reporter, skriver NA24/Propaganda .

- Dette angrepet viser at Afghanistan er et av de farligste landene for journalister, sier IFJs generalsekretær Aidan White i en melding i dag.

Avishus preget av sorg
Dagbladet-redaktør Anne Aasheim sier hele avishuset er preget av sorg etter Carsten Thomassens bortgang.

- Carsten var en av norsk presses beste og mest rutinerte utenriksreportere. Dette var et anslag mot pressefriheten, sa Aasheim til pressen etter minnestunden i avisen i dag ifølge NA24/Propaganda .

- Et godt menneske
Statsminister Jens Stoltenberg kjente avdøde gjennom mange års samarbeid.

- Jeg har med stor sorg mottatt budskapet om at journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført i angrepet i Afghanistan i dag. Mine tanker går til hans samboer, to barn og de andre pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge en pressemelding publisert mandag kveld.

- Jeg lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske gjennom mange års samarbeid, sier statsministeren.

- En ener blant norske norske journalister
Carsten Thomassen var en av flere journalister som ledsaget utenriksminister Jonas Gahr Støre på hans Afghanistan-besøk. Utenriksministeren beskriver drapet som opprørende:

- Carsten var en ener blant norske journalister. Han kombinerte solid journalistisk arbeid med integritet og store kunnskaper. Han har fulgt meg på mange reiser og han var inntil det siste fylt av sin gjerning som journalist. De som var sammen med Carsten i Kabul 14. januar er fylt av sorg og fortvilelse. Mine tanker går til hans nærmeste og alle hans venner og kolleger, sier utenriksminister Støre ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.