*Nettavisen* Nyheter.

- Folk føler seg lurt

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Morten A. Meyer skryter av velferdsutviklingen i kommunene, men ikke alle er enige. - Folk føler seg lurt, kontrer Os-ordfører Arnfinn Nergård.

CLARION AIRPORT HOTELL GARDERMOEN (TV 2 Nettavisen): Velferd og omsorg var tema under partilederdebatten under LO-konferansen «Kommunal 05» på Gardermoen onsdag.

Debatten ble raskt et slag om privatisering av eldreomsorgen. Moderniseringsminister Morten A. Meyer mente Ap ikke kunne gå mot konkurranseutsetting av eldreomsorgen, så lenge partiet støttet private barnehager og fritt valg av sykehus.

- Det er ikke mulig for meg å forstå hvorfor valgfrihet skal gjelde for små barn, men ikke for eldre, sa Meyer, som stilte i stedet for Høyre-leder Erna Solberg.

- Høyre-siden setter likhetstegn mellom valgfrihet og konkurranseutsetting. Men det blir større valgfrihet gjennom gode offentlige løsninger enn private eksperimenter, sa Ap-leder Jens Stoltenberg, som hevdet at Høyre har konkurranseutsetting som ideologi.

- Hvis jeg blir kalt ideolog fordi jeg jobber for mer valgfrihet for innbyggerne, er jeg stolt av det, svarte Meyer.

Ti mil i buss
Under debatten deltok også Frp-leder Carl I. Hagen, Sp-leder Åslaug Haga, SV-leder Kristin Halvorsen, og KrF-leder Dagfinn Høybråten. Justisminister Odd Einar Dørum steppet inn for Venstre-leder Lars Sponheim. Men det var Meyer som kom mest i fokus, da Sp-ordfører Arnfinn Nergård fra Os kommune i Hedmark forklarte hvordan situasjonen var i hans kommune.

- Barn må kjøre ti mil i buss hver dag for å komme seg til skolen. Vi har aldri hatt så mye penger, men heller aldri hatt så mange oppgaver som ikke er fullfinansierte, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lurt
På gangen etter debatten lot han Meyer få det glatte lag.

- Den type argumenter du fører, gjør at folk føler seg lurt, tordnet Nergård.

- Du gir et feilaktig bilde av situasjonen i kommunene. Det har vært en fantastisk velferdsutvikling, også i Os. Når du snakker om nedskjæringer, er det i forhold til ønsker du har, sa Meyer.

- Det er forstemmende å høre at du mener 21 kommunerepresentanter kan ta så feil, svarte Nergård.

- Vi har måtte legge ned skoler, og vurderer å måtte stenge sykehjemmet. Å kalle det bedring, er aldeles håpløst, hevdet han.

Det eneste Sp-ordføreren og Høyre-statsråden var enige om, var at kommunene hadde fått lide for flere stortingsvedtak, blant annet i finansieringen av omsorg for sterkt pleietrengende innbyggere.

- Jeg prøver ikke å bortforklare at mange kommuner er i en vanskelig situasjon. Men vi trenger å tegne et mer nyansert bilde enn det Nergård gjør. Folk er stort sett fornøyd med tjenestetilbudet i kommunene, mente Meyer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.