*Nettavisen* Nyheter.

- Folk kan ta litt av

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund innrømmer at tillitsvalgte har opptrådt «uakseptabelt».

Aftenposten skrev mandag at ansatte i Politiets utlendingsenhet som aksepterer å jobbe overtid har blitt truet og trakassert av tillitsvalgte. På et møte i lokallaget i Politiets Fellesforbund fredag skal det ha vært «lynsjestemning» mot nyansatte som har vært villige til å reise på uttransporteringer.

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er åpenbart snakk om ulovlige aksjoner og har nå bedt Fornyings- og administrasjonsdepartementet om å vurdere å bringe Politiforbundet inn for Arbeidsretten.

Gunnar Stavrum:Kynisk politiaksjon

- Selv om man er uenig om fastsatte vilkår for uttransport må partene følge gjeldene spilleregler. Vi har vært i dialog med våre tillitsvalgte om dette. Når vi nå ser at ansatte, som ønsker å gjøre jobben sin, blir utsatt for press, må jeg som Sjef for PU reagere umiddelbart og tydelig. Uenighet er greit, men ikke trakkasering, skriver Ingrid Wirum i en e-post til Nettavisen.

- Ikke krise i PU
- Det kan fremstå som om det er Politiets Fellesforbund som styrer Utlendingsenheten?

- Nei, fagorganisasjonene styrer ikke PU, det er det ledelsen i PU som gjør. En aktiv fagforening er bra, men den styrer ikke PU, svarer Wirum.

- Er det krise i Politiets utlendingsenhet nå?

- Det er ikke krise i PU. Vi har et stort antall motiverte og flinke medarbeidere som ønsker å gjøre en god jobb. Som arbeidsgiver støtter og oppmuntrer vi disse, og vi kan i år rapportere om flere uttransporter enn noen gang tidligere. Vi har til nå uttransporter ca 1350 personer med ulovlig opphold i Norge. Dette er langt over tidligere år og vi er i rute for å nå våre mål for 2010, skriver Wirum.

- Kan ta litt av
Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund innrømmer at tillitsvalgte i PU har gått over streken.

- Det er noen få episoder som har vært helt uakseptable og de har vi grepet fatt i. Folk kan ta litt av, selv om det ikke er noe forsvar. Det som har skjedd er ikke holdbart og går langt utover alle grenser, sier Arne Johannessen til Nettavisen.

Kritiserer ledelsen
Johannessen kritiserer ledelsen av Politiets utlendingsenhet og sier at den pågående konflikten, som han sier er noen måneder gammel, er ledelsens ansvar.

- Arbeidstilsynet har påpekt at det for lav bemanning og dårlig sikkerhet på transittmottaket på Trandum. Det er en alvorlig sak. Dessuten er det enormt mange beordringer til overtidsarbeid - mot det folk ønsker. Det er mangel på dialog og samhandling mellom ledelse og ansatte i Utlendingsenheten. Det er ledelsens ansvar å løse vanskelige saker med dialog og ikke med beordringer, sier Johannessen.

- Ikke arbeidstid
Johannessen sier at Politiforbundet ikke er fornøyd med Politidirektoratets retningslinjer for hvordan uttransporter skal lønnes.

- Slik som det er nå så regnes ikke hjemreisen som arbeidstid, selv om den blir betalt time for time. Dette har konsekvenser for både forsikringsforhold og hviletidsbestemmelser for dem som foretar uttransportene, sier Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.