RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- For dyre advokater

Sist oppdatert:
På sju år har statens utgiftet til forsvarsadvokater steget med 115 prosent. Nå vil justisministeren høye advokatregninger til livs.

- Straffesakene er blitt mer kompliserte og vi er avhengige av å få mer advokater inn, men den veksten vi nå ser i straffesaksutgifter er så skremmende at vi må gå inn og se på om vi kan få redusert det, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Ifølge tall TV 2 Nyhetene har hentet inn, har advokatene i NOKAS-saken så langt fått utbetalt 33,6 millioner kroner. Og det før mange forsvarere har sendt inn sine salærkrav fra hovedforhandlingene.

631 millioner i 2005
Mens de som blir dømt i NOKAS-saken selv blir holdt økonomisk ansvarlig for erstaning og oppreisning, blir advokatutgiftene betalt av staten. Utgiftene går over statsbudsjettets post 466 som dekker såkalte særskilte straffesaksutgifter. Det vesentlige av disse utgiftene er advokatsalær og utgifter advokater har i forbindelse med straffesaker.

I 1998 ble det betalt ut 239 millioner kroner i særskilte straffesaksutgifter, i fjor ble det betalt ut hele 631 millioner kroner, en økning på 168 prosent. Dersom en tar høyde for det i 1. juli 2001 ble innført moms på advokatsalærene, blir økningen 115 prosent på 7 år.

35 prosent økning
Advokatsalæret økte i samme periode med 35 prosent. Den offentlige satsen for salær er nå 805 kroner pluss moms.

Knut Storberget vil i neste uke ha møte med Advokatforeningen og Forsvarergruppen av 1977 for å diskutere hvordan utgiftene kan reduseres. Storberget vil ikke redusere salærsatsene, men mener forsvarerne må bli mer effektive.

- På lik linje med andre aktører i strafferettsskjeden og andre aktører forøvrig, må også advokatene finne seg i å bli målt i effektivitet og se på muligheter for å gjøre ting enklere, sier Storberget.

Nye regler
Regjeringen innførte 1. januar i år nye regler for stykkprissatser for flere typer saker, en ordning som skal få forsvarerutgiftene ned. Forsvarergruppen av 1977, reagerer på at Storberget nå vil stramme ytterligere inn.

- Da må man jo kjøre færre saker, da må man etterforske færre saker og da må man godta at færre saker blir oppklart rett og slett fordi skal man kjøre sakene så må man ha advokater, sier leder Aase K. Sigmond, i Forsvarergruppen av 1977.

Inkludert i salærsatsen på 805 kroner pluss moms ligger utgifter ved å drive et advokatkontor. Ifølge Forsvarergruppen tjener forsvarere i straffesaker mindre enn for eksempel offentlig ansatte leger og langt mindre enn det forretningsadvokater gjør.

- De fleste advokater som jobber med straffesaker har en viss idealisme, men vi er ikke Florence Nightinggale, vi orker ikke å jobbe gratis, sier Sigmond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere