RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Shutterstock.com)

- For lett å kjøpe bolig

Sist oppdatert:
Forbrukerrådet vil gjøre det vanskeligere å kjøpe bolig.

Det er ikke totalprisen som Forbrukerrådet har hengt seg opp i, men størrelsen på den egenkapitalen en boligkjøper må stille med for å kjøpe seg sitt eget lite rede.

Ikke stoppet
- Er innskuddsdelen for lav, blir det mulig å kjøpe seg inn i borettslaget uten å være i kontakt med banken, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Torgeir Øines til Dagens Næringsliv.

Han mener det blir helt feil siden folk som ikke har evne til å betale sine forpliktelser, da ikke blir stoppet – slik de trolig ville blitt hvis de hadde gått til banken for å låne.

- Bankene er pliktig til å vurdere den totale gjeldsbelastningen, og eventuelt fraråde boligkjøpet. Når enkelte kjøpere har fått kjøpe uten slik profesjonell kredittvurdering, kan det skape problemer for så vel boligkjøperen som borettslaget.

Viktig
- Kredittvurdering og eventuell fraråding er særlig viktig nettopp når man bygger boliger for å hjelpe folk inn i markedet, sier Øines.

Derfor støtter Forbrukerrådet Norske Boligbyggelags Landsforbundas forslag om å lovfeste en maksgrense for fellesgjeld. Det medfører at ingen boliger kan selges uten at egenandelen utgjør minst 30 prosent av den totale verdien på boligen. Altså 70 prosent fellesgjeld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere