*Nettavisen* Nyheter.

- For lite fokus på pasientene

Fastlegeordningen er en suksess, men det er ikke tatt nok hensyn til pasientene i utredningen og kvinnelige allmennleger føler seg overbelastet , viser en ny rapport.

07.02.06 13:56

SIDE2 /Oslo Plaza: Fastlegereformen ble innført 1. juni 2001, nå er den evaluert og konklusjonen er at både fastlegene og pasientene er fornøyde med ordningen.

Rapporten, som er utredet av Norsk Forskningsråd på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, tok for seg fem hovedkategorier: legedekning, legetilgjengelighet, kontinuitet, effektivitet og kjønn og reform.

Positiv utvikling
Rapportens konklusjon er at fastlegeordningen har vært positiv for både leger og pasienter. Legedekningen har bedret seg, stabiliteten blant legene er høy og tilgjengeligheten er også bedret. Rapporten viser at hele 98, 5 prosent har fått plass på liste hos fastlege og bare 2,5 prosent av pasientene bytter fastlege hvert år.

Likevel mente førsteamunuensis Anne Lise Finnreite at det ikke har vært nok fokus på pasientene i utredningen.

Mer fokus på pasientene
- I rapporten har det vært for mye fokus på legene og for lite på pasientene, sier Finnreite da hun sto på talerstolen på Oslo Plaza tirsdag.

Pasientene burde ha vært trukket mer inn i rapporten og flere spørsmål burde ha blitt stilt pasientene. For eksempel «Hva er viktig i forholdet til en fastlege?» Finnreite vurderte hvorvidt legedekningen var utredet riktig i rapporten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke alle var enige om at rapporten var mangelfull, og mente legetilgjengeligheten var utredet på en skikkelig måte.

- Dette er den mest imponerende forskningsrapporten jeg har sett, sier Gøran Sjønell, sjef for Kvartersakuten Matteus i Stockholm.

- Rapporten viser at fastlegeordningen er en suksess. Ventetiden er betydelig mindre og telefontilgjengeligheten er også bedret etter at fastlegeordningen ble innført.

Føler seg overbelastet
Kvinnelige allmennleger føler seg overbelastet på tross av at de har valgt å ha færre pasienter enn sine mannlige kolleger, kom det fram på seminaret.

- Grunnen er at de rett og slett føler et stort ansvar, sier professor Birgitta Hovelius.

Allikevel ser det bedre ut nå enn under fastlegeforsøkene tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.