RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge

- For mange barn sliter psykisk

Barne- og familieminister Laila Dåvøy er ikke særlig glad over å høre at nærmere 200.000 norske barn sliter med psykiske problemer. Hun ber alle ta ansvar.

Det var nok en mer gledelig nyhet ministeren hadde håpet å høre på Verdensdagen for psykiske helse. For de dystre tallene som ble lagt frem i dag, viser at en av fem barn har psykiske problemer. I klartekst betyr det flere hundre tusen barn og ungdom.

- Tallet er alt for høyt, og sier oss at vi må gjøre en enda sterkere innsats på dette området. Vi har en stor utfordring, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy til TV 2 Nettavisen.

Flere og flere
Hun var i formiddag hos organisasjonen Voksne for Barn for å motta en rapport om barn og unges psykiske helse i Norge. Rapporten er konsentrert om adferdsproblemer, og viser blant annet at fem prosent av de unge har så store adferdsproblemer at de har behov for intensiv behandling. Problemet er dessuten økende.

- Vi har aldri vært så rike, men flere og flere barn blir skadelidende, sa professor Edvard Befring da rapporten ble lagt fram.

Til sammen regner Voksne for Barn med at hvert femte barn har psykiske problemer av en eller annen type.

- Rundt 200.000 barn har til enhver tid behov for støtte og hjelp, sier generalsekretær Randi Talseth i Voksne for Barn til TV 2 Nettavisen.

- Må bryte tabuene
Rapporten slår også fast at selvmordstallene blant barn med adferdsproblemer er økende, samtidig som antall selvmord i andre grupper i samfunnet går ned.

Barne- og familieministeren ber alle ta tak i problemet.

- Dette er en utfordring for oss alle, både for besteforeldre, foreldre og oss politikere. Tabuene rundt psykisk helse må brytes ned, sier Dåvøy.

Hun får støtte av professor Edvard Befring:

- Vi må respektere barn og ungdom for det de er selv om de er skrøpelige. Vi må erstatte fordømming med støtte og tiltro, påpeker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere