*Nettavisen* Nyheter.

- Forbanna på homofordommer

- Trist og enormt provoserende. Misjonssambandet representerer fordommer som hører hjemme i middelalderen når de går imot å gjøre Norges største by til homohovedstad i 2005, mener ungdomspolitiker.

Generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Ola Tulluan, sier i Dagsavisens mandagsutgave at han synes det er trist å gjøre Oslo til homohovedstad og knytte feiringen til hundreårsmarkeringen av frigjøringen fra Sverige i 1905. Det er lederen av Unge Venstres lokallag i Oslo, Eiliv Frich Flydal, helt uenig i.

Glimrende mulighet

- Min første reaksjon er derimot at hundre år med uavhengighet gir en glimrende mulighet til å markere kamp mot fordommer generelt, noe homobevegelsen i hele verden har jobbet for frem til i dag, sier Frich Flydal til TV 2 Nettavisen.

NLMs generalsekretær gir i Dagsavisen blant annet uttrykk for at han mener homohovedstad-arrangementet vil legge en skygge over feiringen "for mange av oss".

- Jeg reagerer med sorg og forferdelse, sier Tulluan.

Frich Flydal parerer med å la seg provosere til sinne, og mener det er leit at folk fremdeles har det han mener er avleggs fordommer.

- Det er trist. Vi har her å gjøre med middelalderske fordommer som for min del representerer et utspill som i seg selv virkelig legger et mørke over hundreårsjubileet. Som Osloborger er jeg stolt over å representere en liberal by, understreker Frich Flydal.

- Skal være for alle

Ungdomspolitikeren påpeker at homohovedstad-prosjektet er støttet av Oslo byråd. Det er også et arrangement som tilrettelegges både for homo- og heterofile.

For Frich Flydal handler det om å godta et folkelig mangfold.

- Tulluan søker ensretting. Å påpeke at Oslo ikke skal være, eller fornekte at Oslo er en flerkulturell by vitner om lite innsikt i hva byen har å tilby. Jeg blir forbanna!

Åpen for debatt

På den annen side ønsker lederen av Oslo Unge Venstre det han ser som lufting av gammeldagse fordommer velkommen i det offentlige rom.

- Det er kjempeviktig at meningene kommer frem. De er en del av debatten og med på å forme debatten. Forhåpentligvis på en slik måte at det kan gjøre oss mer tolerante, sier Frich Flydal.

Oslo blir den tiende homohovedstaden i Europa etter å ha vært eneste søker om å få være vertskap i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.