- Forbannet og fortvilt

Offentliggjøringen av resultatene fra de nasjonale prøvene faller ikke i god jord hos Utdanningsforbundet.

- Prøvene i seg selv kan være et godt redskap for å måle enkeltelevers sterke og svake sider, men å offentliggjøre et gjennomsnittstall som skal representere hver enkelt skole forteller lite om skolens kvalitet, sier Per Aahlin i Utdanningsforbundet til TV2 Nettavisen.

Han mener dette kan gjøre det uklart for lærerne hva som er målet med de nasjonale prøvene. På den ene siden er målet å forbedre og tilpasse undervisningen til den enkelte elev, mens offentliggjøringen reduserer undervisningen til et tall som hele skolen rangeres etter.

Advarte mot offentliggjøring
Flere faglige miljøer advarte også mot å offentliggjøre resultatene allerede i fjor, etter at de første prøvene ble avholdt. Advarslene ble ikke hørt.

- Det viser jo at dette dreier seg mest om politisk prestisje og ideologi. Med tanke på at fjorårets prøver også inneholdt en rekke mangler nettopp fordi dette var et prøveprosjekt, så burde resultatene aldri blitt offentliggjort, forklarer Aahlin.

- Sier ikke alt
Han viser blant annet til norskprøven for fjerdeklassinger som rett og slett var for vanskelig ifølge forskerne. Blir dette justert for årets prøver, så kan resultatene skyte i været uten at det eksisterer noen reell kunnskapsøkning.

Aahlin håper at foreldre flest er fornuftige nok til å skjønne at denne rangeringen på langt nær forteller alt om skolen. Han anbefaler at foreldrene involverer seg såpass at de vet hva skolen er god for uten å behøve en rangering.

Stor skepsis
Blant utdanningsforbundets medlemmer er skepsisen stor.

- Vi vet at våre medlemmer er forbanna og fortvilte. Nasjonale prøver kunne ha gjort læringsmiljøet bedre, men en offentliggjøring fungerer ikke som en kompetansehever. Dette vil kun skape frustrasjon og motvilje blant lærerne, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.