RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forby kjøretøy i løypene

Rundt 200 personer var samlet til minnestund i Bjorli skisenter etter ulykken der ei fire år gammel jente omkom.
Rundt 200 personer var samlet til minnestund i Bjorli skisenter etter ulykken der ei fire år gammel jente omkom. Foto: Oddbjørn Rundtom/Scanpix
Sist oppdatert:
- For meg er det helt ubegripelig at noen kan sende motoriserte kjøretøyer inn i en alpinbakke mens den er åpen for allmennheten, sier alpinsjef Per Lund.

- Så lenge eierne av heisanleggene går fri hver gang det skjer en ulykke, vil vi med jevne mellomrom oppleve slike tragedier som den på Bjorli, sier alpinsjef Per Lund i Norges Skiforbund.

I en kommentar til dødsulykken i Bjorli skisenter lørdag fremholder Lund at han som satt på tråkkemaskinen også er et offer.

En fire år gammel jente ble drept av en tråkkemaskin påskeaften mens jentas 41 år gamle far ble hardt skadd og brakt til sykehuset i Ålesund. Bjorli ligger øverst og lengst vest i Gudbrandsdalen i Oppland fylke.

Opplevd marerittet
Per Lund er ikke bare ekspert fordi han er tidligere leder av alpinkomiteen og nåværende alpinsjef. For fem år siden opplevde han selv marerittet da hans datter kolliderte med en snøscooter og ble drept mens hun gikk på skigymnas i Åre i Sverige.

Den gang ble føreren av scooteren dømt til betinget fengsel for å ha vist uaktsomhet mens eieren av anlegget, Årebolaget, gikk fri.

Den gang sa Lund til NTB at dersom dommen blir stående og ingen tar lærdom av det som skjedde, vil vi i årene fremover oppleve nye dødsulykker av samme slag.

Må ta ansvar
Lund mener det nå er på høy tid at foreningen som organiserer eierne av heisanlegg innser alvoret i situasjonen.

- Da jeg tok opp saken med dem for noen år siden, ble jeg nærmest møtt med et skuldertrekk om at dette ikke vil skje igjen, -i hvert fall ikke i Norge, sier Lund.

Han sier det er helt uproblematisk å hindre slike ulykker ved at man innfører som grunnregel at motoriserte kjøretøyer og skiløpere aldri skal være i løypene samtidig.

- I dag legges veitrafikkloven til grunn. Det betyr at skiløperne er å betrakte som fotgjengere mens kjøretøyene er motorkjøretøy. Men dette er ikke godt nok, sier Lund.

Han mener dessuten at de få ganger det er nødvendig å sende en maskin inn i løypa på dagtid, er det en enkel sak å stenge av området der maskinen befinner seg.

Selvjustis
- Dagens rettsorden på dette området innebærer i praksis at eierne av anleggene har innført en slags selvjustis som kan variere fra sted til sted. Det betyr at økonomiske vurderinger mange ganger går foran de sikkerhetsmessige, sier Lund.

Han sier at han aldri har båret nag til mannen som kjørte snøscooteren som drepte hans datter, men at han fortsatt er bitter fordi systemet lar de økonomiske interessene gå fri.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere