*Nettavisen* Nyheter.

- Foreldre får for mange sjanser

- Resultatet er at mange barn får hjelp for sent, sier styreleder i (Lfb), Renathe Arevoll.

06.08.10 16:56

Forrige lørdag ble 15 år gamle Ragnhild funnet død i en leilighet i Bergen. Hun var da under omsorg av en statlig barnevernsinstitusjon, som hun stadig rømte fra.

Debatten har rullet siden det tragiske dødsfallet, og Barne- og likestillingsminster Audun Lysebakken avbrøt torsdag ferien sin for å jobbe med saken.

Les Stavrums kommentar: Hvem har ansvar for dødsfallet?

- Må handle nå
Styreleder i Landsforeningen for barnevernsbarn (Lfb), Renathe Arevoll, mener Lysebakken må handle raskt:

- Hele regelverket må rustes opp. Jeg vet at det skal settes ned et utvalg, som skal ut på høring og behandles av Stortinget. Men det tar for lang tid. Lysebakken har myndighet til å slå i bordet, han bør revidere barnevernsloven nå.

- For mange sjanser
- Hva er viktigste i det arbeidet?

- Det biologiske prinsippet står for sterkt i loven, mange foreldre får for mange sjanser. Resultatet er at mange barn får hjelp for sent, sier hun.

Resultatet blir som vi ser i Bergen og at flere søker mot kriminalitet, noe de mange bankranene på Sørlandet i sommer er et eksempel på.

- Jeg hadde bodd seks år for lenge hjemme og har fått hjelp fra barne- og ungdomspsykiatri og mine nye foreldre, forteller Arevoll, som nå kjemper for de forlatte barna og mener statsråden må snu seg rundt:

- Hva rømmer de til?
Hun er ikke overrasket over «Ragnhild-saken»:

- Nei, det et kjent at barn og unge rømmer. Hun var en ungdom med to ben og gå på, og vi kan ikke sperre folk inn. Men hva rømte hun fra, og hva rømmer hun til? Mange rømmer for å teste om de er elskbare, om omsorgsbasen står i det samme hva de gjør, mener hun.

Renathe Arevoll fikk selv fosterhjem som 6-åring, og de nye foreldrene har adoptert henne.

Barnevernet er i krise
- Så lenge barn ikke får hjelpen de trenger, er barnevernet i krise. Fylkesmann Lars Sponheim skal granske Ragnhild, men regelverket hindrer de ansatt i å gjøre det andre foreldre kan, som å bryte seg inn i leiligheten -

- Hva kan uteseksjonene i de store byene gjøre?

- Hva ville man gjort sine egne barn? J, fotfulgt dem, hentet dem ut, gang på gang! Alt handler om god omsorg og å vise mye kjærlighet, avslutter hun.

- Må ha institusjoner
Fredag morgen ble Arevoll sitert i NRK på at hun vil legge ned alle barnevernsinstitusjoner.

- Det stemmer ikke, jeg ble klippet feil. Jeg mener vi må ha små og gode barnevernsinstitusjoner - og mange flere gode fosterhjem. Vi trenger institusjoner, fosterhjem passer ikke for alle, sier Arevoll til Nettavisen.

- De som sliter med vanskelige ting kan trenge tilleggsbehandling som rusomsorg og/eller psykiatri, og her må barnevernet bli flinkere til å samarbeide, sier hun.

46.000 barn
En fersk NOVA-rapport viser at de som vokser opp i fosterhjem klarer seg best.

På 20 år er tallet på barn som er i kontakt med barnevernet blitt tredoblet. I fjor var 46.000 barn i kontakt med barnevernet. Regjeringen satte i årets budsjett av penger til 400 nye stillinger i det kommunale barnevernet. Bare rundt en tredel av disse stillingene er på plass, ifølge Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.