RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen AS)

- Forferdelig alvorlig for de små barna

Sist oppdatert:
Nå blir det trangere for små barnehagebarn i Bergen. Uten å bygge ut en eneste kvadratmeter, får kommunen mange nye plasser.

(BA.no): For å skape flere barnehageplasser i Bergen får små barn i barnehagene nå mindre plass.

Det vedtok bystyret i Bergen i dag. Frem til i dag har hvert småbarn i barnehagen hatt 5,3 kvadratmeter å boltre seg på.

Nå er arealnormen kuttet ned til 5 kvadratmeter.

Hva synes du om at de minste barnehagebarna nå skal få mindre plass? Bruk kommentarfeltet under.

Skeptiske
Årsaken er at kommunene skal nå målet om 97 prosent barnehagedekning i 2015. Planen er å gi 1842 nye barnehageplasser fra 2010 til 2015. Dette er et av tiltakene.

I 2011 gikk det 5080 barn under tre år i bergenske barnehager.

Endringen i arealnormen vil teoretisk sett gi plass til 305 ekstra småbarn, uten at kommunen bygger en eneste kvadratmeter mer.

- Vi er veldig skeptiske. Vi mener det er mer enn nok barn i barnehagene som det er i dag, sa leder for barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet Bergen, Åse Opheim, til BA tidligere.

I dag har Utdanningsforbundet et leserinnlegg i BA der de går mot denne endringen. Men til igjen nytte.

Flere pedagoger
Byrådet vil også kreve at private barnehager må ha en arealutnyttelse tilsvarende kommunale barnehager om de skal få tilskudd. Det betyr at private barnehager kan bli tvunget til å ta inn flere barn.

Byråd Harald Victor Hove (H) har tidligere sagt at de kommer til å bruke 2012 til å se på hvilke barnehager det er aktuelt å få inn flere barn.

- Jeg vil understreke at hver barnehage skal gjennomgå en vurdering før man bestemmer seg for å ta inn flere små barn, sier Harald Victor Hove.

Bystyret vedtok også å øke pedagogtettheten i barnehagene i Bergen. Det er antallet pedagoger som gir grunnlag for hvor mange barn man kan ta opp.

I år er det 3020 søkere med rett til barnehageplass i Bergen. Det er 259 færre enn i fjor.

- Helt feil
- Vi mener det er helt feil å redusere arealet. Helsevernetaten i kommunen mener at reduksjon av arealet er helsemessig uforsvarlig. Dett bør bystyret lytte til. Det er ikke heldig at bystyret kjører over helsevernetaten, sier Ap-representant Pål Hafstad Thorsen til BA.no.

Heller ikke SV er glade for dagens bystyrevedtak.

- Helsevernetaten skriker ikke opp uten grunn. Jeg skjønner ikke at flertallet i bystyre tør å gjøre et slikt vedtak. Å redusere arealet vil gå på bekostning av barnas hverdag og det gode miljøet. Det er forferdelig alvorlig for barna, mener Oddny Miljeteig (SV).

Smittefare
Overlege ved Etat for helsetjenester i Bergen, Arve Bang, fraråder forslaget på det sterkeste. Spesielt med tanke på epidemier.

- Smittepresset i barnehagene er allerede høyt nok. I Bergen har vi hatt alvorlige epidemier som salmonella og legionella. Vi snakker om små barn her. Bleiebarn som trenger mye omsorg og skift, noe som allerede er en stor utfordring, sier Bang til barnehage.no.

- Å presse flere barn inn i barnehagen uten å øke arealet, er ikke helsemessig forsvarlig.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere