- Forkastelig av Kokkvold

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund høster kritikk for sine utfall mot namsretten etter NRK-sensuren.

05.10.05 17:05

- Forkastelig, sier advokat Per Danielsen om uttalelsene generalsekretæren i Norsk Presseforbund kom med etter at NRK Brennpunkts program ble stanset. Danielsen får langt på vei støtte fra Advokatforeningens Harlald Stabell: - Bastant og unyansert, sier han.

I går avgjorde namsretten at NRK Brennpunkts program om politimetoder og Nokas-ranet ikke kunne sendes som planlagt. Ifølge TV Norge ble programmet stanset etter at en kjent finansakrobat gikk rettens vei og hevdet han fryktet for sitt liv dersom programmet ble sendt. Namsrettens kjennelse fikk i går Kokkvold til å reagere. Han kalte avgjørelsen sensur som ikke hører hjemme i et demokrati.

Advokat Per Danielsen mener Kokkvold taler en sak som i verste fall kan gå ut over noens liv eller helse.

- Må skjerpe seg
- Kokkvold vet ikke hva som var bakgrunnen for kjennelsen. Han uttaler seg om ting han verken har sett eller lest. Det kan godt være at han slåss for at noen kan komme til skade eller bli drept som følge av programmets innhold. Det er helt forkastelig og han bør holde igjen og skjerpe seg, sier advokat Per Danielsen til TV 2 Nettavisen.

Tar kritikk med knusende ro
Danielsen har som advokat spesialisert seg på injuriesaker og medier. Han står bak en lang rekke søksmål på vegne av privatpersoner mot norsk presse.

- Men gjør ikke du samme feilen som Kokkvold og uttaler deg uten å vite hva dette dreier seg om?

- Det var mitt utgangspunkt for å kritisere, at Kokkvold ikke vet hva han snakker om. Jeg synes ikke dette kunne være uimotsagt, sier Danielsen.

Selv tar Kokkvold kritikken med knusende ro.

- Jeg har kun uttalt meg prinsipielt om dette. Hver gang jeg uttaler meg om ytringsfrihet, så står Per Danielsen på den andre siden, sier Kokkvold til TV 2 Nettavisen.

Kokkvold sier rettens beslutning har vakt oppsikt, ikke bare i Norge, men også i utlandet.

- Avgjørelsen strider mot et helt sentralt prinsipp i demokratiet, nemlig redaktørinstituttet og frihet under ansvar. Kringkastingssjefen (John G. Bernander, red.anm.) er en ansvarsfull person og man må forvente at han har gått gjennom dette og vurdert alt som taler for ikke å publisere, sier Kokkvold.

Foto: Chris Kyllingmark / SCANPIX

Ikke svart-hvitt
Advokatforeningens leder Harald Stabell er langt på vei enig med Danielsen i at Kokkvold skyter fra hofta.

- Hvordan kan Kokkvold være så bastant og unyansert når han ikke kjenner bakgrunnen for rettens kjennelse? sier Stabell til TV 2 Nettavisen.

- Men dette er forhåndssensur av NRK?

- Dette er helt klart et alvorlig inngrep overfor ytringsfriheten og ja, det er forhåndssensur, men bildet er ikke svart-hvitt. Vi kjenner ikke det rettslige grunnlaget for denne kjennelsen, men må forutsette at retten har gjort en vurdering der muligheten for alvorlige voldsforbrytelser eller tap av menneskeliv er satt opp mot ytringsfriheten.

- Men hvem kan kontrollere dette når saken er unntatt offentlighet?

- Her kan NRK bruke rettsmidler og bringe saken oppover i systemet for en rettslig kontroll, sier Stabell.

Kan ende i Strasbourg
Behandlingen i namsretten ble i går holdt bak lukkede dører. Kjennelsen er hemmelig og ingen i NRK får lov til å uttale seg om innholdet i det planlagte programmet.

Ifølge kilder TV Norge har snakket med, var det opplysninger om en kjent finansakrobat som stoppet NRK Brennpunkts program om politimetoder og Nokas-saken. Finansmannen skal ha nære kontakter med det kriminelle miljøet og ha fungert som politiinformant, noe NRKs dokumentar skulle bevise. Ifølge TV Norge gikk finansmannen til namsretten og hevdet at programmet kan være til fare for hans liv og helse.

Kringkastingssjef John G. Bernander kan ikke kommentere disse opplysningene overfor TV 2 Nettavisen onsdag.

- Du og dine kollegaer kan spekulere så mye dere vil, men vi har fått munnkurv av retten. Dette viser hvor håpløst hemmelighold er i en slik sak, sier Bernander til TV 2 Nettavisen.

Kringkastingssjefen sier NRK vil bruke de rettmidlene de har til rådighet. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, kan det bli aktuelt å kjøre saken helt til Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag