RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

- Formuesskatten vil forsvinne

Sist oppdatert:
Odd Reitan tar også John Fredriksen i forsvar.

Debatten om skattlegging av de rike som har herjet den siste tiden fortsetter med uforminsket styrke.

- Det er noen skattesorter som er helt feil i forhold til å skape motivasjon, men både formuesskatten og arveavgiften kommer til å forsvinne i Norge. Verden er blitt mindre, så det må bare skje. Jeg er derfor ikke så bekymret. Så lenge landene rundt oss har sluttet å operere med formuesskatt, vil Norge også følge etter. Selv politikerne er ikke dummere enn at de skjønner det, Og da må alle disse skattene helt bort. Det koster samfunnet like mye om noen byråkrater skal sitte og regne på litt mindre tall. De må helt bort, med en gang, sier Odd Reitan til Dagens Næringsliv (DN).

Med tanke på formuesskatten er Reitan dermed på linje med landets for tiden største og tredje største parti. Høyre og Frp ønsker begge å kutte i formuesskatten, som det kun er tre andre land i verden som har.

Les mer her: Avgiftene Frp og Høyre vil ha fjernet

Fredriksen i sentrum
Etter å ha sagt at han blir syk av Norge på forsiden av VG kom John Fredriksen i forrige uke med nye utblåsninger mot norske skattemyndigheter, denne gangen under meglerhuset Paretos offshoreseminar.

Les mer: - Jeg er ikke sint, bare møkka lei

«Store-John» har vært et hett politisk tema i sommer, etter at han valgte å ikke flagge deler av sin flåte hjem til Norge. Etter å ha signalisert en hjemflagging, så snudde Fredriksen.

Dette fikk SVs parlamentariske nestleder og representant i finanskomiteen på Stortinget, Inga Marte Thorkildsen til å se rødt.

- Fredriksen lider av en sykdom som er utbredt blant verdens rikeste. Den heter manglende ansvarsfølelse og manglende fellesskapsfølelse, sa hun til NA24.

Thorkildsen la til at vi ikke trenger Fredriksen i Norge og ønsket rederen god tur.

Les mer: - Vi trenger ikke Fredriksen i Norge

For og imot
Så viste Petter Stordalen sin besøkelsestid ved å fnyse av Fredriksens utsagn om at det er umulig å drive lønnsom forretning i Norge. Selv mener han Norge er et av verdens beste land å drive fra. Stordalen nøler heller ikke med å kalle skipsreder Fredriksen for en egoistisk skatteflyktning.

Les mer: Stordalen langer ut mot Fredriksen

Nå får Fredriksen delvis støtte av Rema-eieren.

- Jeg er full av beundring over det Fredriksen har fått til. Shipping har jeg ikke peiling på, men jeg skjønner hans hodepine. Fartøyene er på havet, ikke i Norge. Vi sliter heldigvis ikke de samme problemene. Men jeg skjønner samtidig frustrasjonen til dem som driver it-bedrifter, for eksempel, og må begynne å selge aksjer for å klare å betale formuesskatt, sier Reitan, til DN.

En som også forstår Fredriksen er shippingmannen Lars T. Ugland, som selv har flyttet til utlandet, Isle of Man, av skattemessige årsaker.

- Han har jo stadig vekk telt på knappene om å flytte hjem, og han har ofte hatt dialog med politikerne i Norge. I og med at han har så stor aktivitet i Norge, forundrer det meg at politikerne ikke vil strekke seg langt for å sørge for at han blir i Norge og kan bidra til fellesskapet, sier Lars T. Ugland til VG.

Forhatte avgifter
NA24 har de siste dagene satt fokus på fordelingen av skatter og avgifter. Regneeksempler laget av Skattebetalerforeningen viser at folk med lave inntekter gjerne betaler mer enn 50 prosent av inntekten i totale skatter og avgifter.

Grunnen er at avgiftene relativt sett tynger mer for den som tjener lite.

Les mer: Så mye betaler du i skatt og avgifter

En spørreundersøkelse viser da også at flere av avgiftene er svært upopulære. Mest forhatt er dokumentavgiften ved boligkjøp, etterfulgt av nybilavgiften, arveavgiften og bensinavgiften.

Les mer: Her er de mest forhatte avgiftene

Onsdag klokken 11 stiller Skattebetalerforeningen opp i nettmøte på NA24. Send inn dine spørsmål i feltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere