RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Geir-Arne Blix Johansen ble sjokkert da han skulle fylle ut NAV-skjemaet og måtte gi en begrunnelse på hvorfor far skal være hjemme med barnet i fellesperioden. Foto: Privat
Geir-Arne Blix Johansen ble sjokkert da han skulle fylle ut NAV-skjemaet og måtte gi en begrunnelse på hvorfor far skal være hjemme med barnet i fellesperioden. Foto: Privat

- Formuleringen er litt uheldig

NAV: - Flere spør oss hva vi mener med dette.

Nordlys.no: Nordlys skrev onsdag om Geir-Arne Blix Johansen som skal være hjemme med barnet sitt i fellesperioden og reagerte sterkt da han skulle fylle ut skjemaet fra NAV for foreldrepenger.

Les saken her:Slik svarte Geir-Arne NAV da de krevde svar på hvorfor han ønsket å være hjemme med datteren

I skjemaet må man nemlig oppgi en begrunnelse for at far skal bruke fellesperioden.

- Det står ingen steder at mor må begrunne det å være hjemme med barnet sitt, sa Blix Johansen, som førte opp følgende begrunnelser med hashtag; Likestilling, superpappa, glad i barnet.

NAV viste til at de følger gjeldende regelverk og at det er barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet som er ansvarlig lovgiver.

Departementet: - Beror på en misforståelse

Torsdag opplyser familie og oppvekstavdelingen ved barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet til Nordlys at saken beror på en misforståelse. Far må ikke begrunne hvorfor han ønsker å ta ut fellesperioden. Det er imidlertid slik, etter folketrygdloven §§ 14-13 og 14-14, at om far skal ta ut i fellesperioden må mor være i aktivitet, for eksempel ved arbeid eller studier.

"Far trenger ikke redegjøre for hvorfor han ønsker å ta ut foreldrepenger. Han må imidlertid oppgi hva mor skal gjøre under uttaket, slik at NAV kan vurdere om aktivitetskravet til mor er oppfylt, altså at vilkårene for fars uttak er til stede", opplyser departementet i en e-post til Nordlys.

NAV: - Formuleringen er litt uheldig

Det er altså utformingen av skjemaet til NAV som har ført til misforståelsen.

- Formuleringen er litt uheldig, medgir fagkoordinator foreldrepenger ved NAV Kontaktsenter, Eliane Svendsen.

- Egentlig viser det til punkt 6.2 rett over i skjemaet, hvor man skal krysse av hva mor gjør i denne perioden. Det burde nok vært formulert litt bedre, sier Svendsen.

Hun forklarer at om det er sammensatte årsaker eller at det er flere perioder skal man altså presisere dette nærmere i dette punktet.

Hun forteller at det er mange som tar kontakt for å få veiledning til hvordan de skal fylle ut dette skjemaet.

- Vi har ikke opplevd dette punktet som et veldig stort problem, men det er flere som har spurt oss om hva vi mener med dette, sier Svendsen.

Geir-Arne Blix Johansen synes det er fint at NAV erkjenner at skjemaet er uheldig utformet.

(Artikkelen forsetter under bildet)

- Jeg antok at NAV ville vise til aktivitetskravet når de skulle forklare "begrunnelsesfeltet". I mitt tilfelle betyr det at jeg både skulle krysse av for "Mor er i arbeid" og også skrive "Mor er i arbeid" i feltet, sier han.

- Når man leser skjemaet ser det likevel ut som om det er den omstendighet at far skal ha foreldrepenger fra fellesperioden, altså være forsørger for barnet, som skal begrunnes, fortsetter han.

Selv har han tatt kontakt med NAV og fått bekreftet at de ikke vil underkjenne søknaden på grunn av mangelfull begrunnelse.

- Den hyggelige damen hos NAV sa at det var mange som fylte ut skjemaet feil, og det har jeg også fått bekreftet på Facebook, sier han.

- Avslutningsvis kan man jo stille spørsmålet om det er riktig at det stilles krav til mors aktivitet for at far skal få ta ut fellesperioden, all den tid det ikke stilles krav til fars aktivitet for at mor skal kunne gjøre det samme. #Likestilling, avslutter Johansen.

Les flere nyheter på Nordlys.no her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere