*Nettavisen* Nyheter.

- Forstår at «Greven» rømte

Foto: ((Foto: Ole Dag Kvamme, TV 2 Nettavisen))

- Det er sjelden smart å rømme, men jeg har forståelse for Vikernes' avgjørelse i dette tilfellet, sier «Greven»s forsvarer John Christian Elden etter at Varg Vikernes natt til søndag unnlot å møte til soning.

Politiinspektør Olav Kløvstad ved Vestfold politidistrikt opplyste søndag formiddag TV 2 Nettavisen om at Varg Vikernes ikke dukket opp til avtalt soning ved Berg fengsel. Han ble derfor etterlyst internt i Vestfold og i Oslo.

- Frustrert over oppslag

Ifølge forsvarer John Christian Elden skal det være et oppslag i Tønsberg Blad for et par uker tilbake, som gjorde utslaget. I oppslaget ble lokalsamfunnet spurt om hva de følte i forhold til at Vikernes var på åpen soning i området.

- Han har sonet og vært villig til å gjøre opp for seg, men opplever at det kan bli veldig vanskelig, hvis ikke umulig å vende tilbake i samfunnet. Han har også vært frustrert i forhold til soningsforholdene over lengre tid, mens oppslaget var dråpen som fikk begeret til å renne over, forklarer Elden overfor TV 2 Nettavisen.

- Det er sjelden smart å være på rømmen. Men jeg har forståelse for at Vikernes valgte å gjøre dette og for at han er frustrert over å bli møtt på den måten etter ti års soning, fremhever Elden.

Drapsdømt

Greven ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for overlagt drap på musikerkollega Øystein Aarseth i august 1993, og for å ha satt fyr på Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell. Advokat Elden understreker at han mener Vikernes på ingen måte er farlig for sine omgivelser.

- Han er ingen fare for omgivelsene sine, folk har ingenting å frykte. Det som er skjedd er at han er kommet til et stadium der han ser at det kan bli vanskelig å vende tilbake til samfunnet etter endt soning, mener Elden.

Åpen soning

Berg fengsel der Greven soner dommen sin, er en åpen anstalt. Bergenseren er jevnlig ute på permisjon, men har aldri tidligere latt være å dukke opp til avtalt tid.

Ifølge Kløvstad anses den tidligere selverklærte satanisten som ufarlig:

- Det at Vikernes soner i et åpent fengsel innebærer at han er vurdert som ikke farlig, sier han.

Greven har 23 millioner kroner i gjeld etter kirkebrannene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.