RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forstår ordførernes frustrasjon

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Økonom og Rødt-politiker Torstein Dahle forstår ordførere som er lei av å høre om de økte overføringene.

- Det er et økende misforhold mellom det kommunene får beholde av penger og det de får av oppgaver, sier Torstein Dahle til Nettavisen.

Les også: Inviterer Stoltenberg på voksenopplæring i Lillesand

Dahle, som er siviløkonom og lektor, står på førsteplass på Rødts liste til bystyret i Bergen ved dette valget. Han sier han har stor forståelse for hjertesukk som det ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand framfører. Thomassen er lei av å høre statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Liv Signe Navarsete skryte av de økte overføringene til kommunesektoren, samtidig som kommunene pålegges stadig nye oppgaver.

- Bakvendt å snakke om overføringer
- Egentlig er det bakvendt å snakke om overføringer. Det er jo innbyggerne i kommunene som betaler sine skatter og avgifter, penger som kommer inn til statskassen. Spørsmålet er hvor mye de får beholde. Jeg mener kommunene får beholde for lite, og at det er et økende misforhold, sier Dahle.

- Økende misforhold
Dahle sier det er grunn til bekymring når det gjelder mange kommuners voksende gjeld og det de har av inntekter. Han sier forholdet mellom gjeld og inntekter har forverret seg de siste årene, og henter fram tall fra nasjonalregnskapet. Mens nettogjeld i prosent av inntekter i kommunesektoren (kommuner og fylker) i 20006 var 19,3 prosent, var dette i 2010 økt til 42,1 prosent.

Vil bremse på oljeutvinningen
Som politiker er Torstein Dahle og Rødt villig til å bruke mer av statens inntekter i kommunesektoren. For at ikke presset på økonomien skal bli for stort, og for å holde igjen ressurser til generasjonene som kommer, vil Dahle bremse satsingen på olje og gass og investere mer i kommunesektoren.

- Større investeringer i for eksempel skole vil være klokt og god nasjonaløkonomi, mener Dahle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere