*Nettavisen* Nyheter.

- Forsto at det var ulovlig sprit

FREDRIKSTAD (TV 2 Nettavisen): 18-åringen drakk giftspriten, men hadde englevakt. Her snakker han ut om festen som endte med at tre venner ble alvorlig metanolforgiftet.

02.03.05 20:05

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Lørdag kveld sitter fem-seks unge mennesker i et privathus i Østfold og blander drinker før de skal på byen.

En halvannenliters brusflaske med blank sprit kommer på bordet. 18-åringen blander seg en drink.

- Tenkte ikke på metanol
- Jeg skjønte at det var ulovlig sprit, men tenkte ikke at det kunne inneholde metanol. Det forsto jeg først da jeg ble kalt inn til sykehuset, sier 18-åringen, fire dager etter den farlige festen. Han vil ikke stå fram med navn og bilde. TV 2 Nettavisen møter ham på akuttmottaket ved Sykehuset Østfolds avdeling i Fredrikstad. Der er han inne til observasjon. Legene har ikke påvist forgiftning og slår fast at han er utenfor fare. Det samme er tilfellet for en venninne. Tre andre har ikke vært like heldige De var mandag på fest samme sted som 18-åringen og drakk av den samme spriten.

En av dem svever i livsfare. Sykehuset sier vedkommende, en mann, er kritisk skadd, men at situasjonen onsdag ettermiddag er stabil. For to andre, en kvinne og en mann, betegnes skadene som moderate og situasjonen som stabil. Ifølge Sykehuset Østfold er alle i 20-årene.

I tillegg til de fem, ble en ung mann innlagt ved Ullevål universitetssykehus i Oslo for utredning om mulig metanolforgifting. Han ble onsdag skrevet ut uten at det var påvist metanolforgiftning. Mannen ble ifølge VG innlagt i Oslo fordi han var på vei nordover fra Østfold da sykehuset tok kontakt med ham.

Angrer
De metanolforgiftede behandles med motgift og dialyse (rensing av blodet).

- Jeg drakk ekstremt lite av spriten på halvannelitersflaska, og det reddet meg nok, sier 18-åringen og angrer bittert.

- Å drikke av den flaska er det dummeste jeg noen gang har gjort. Nå håper jeg folk lærer, noe vi ikke gjorde, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kalt inn til sjekk
Det var onsdag formiddag han ble bedt om å komme til sykehuset i Fredrikstad. Noen timer tidligere var tre av hans gode venner innlagt med alvorlig metanolforgiftning. Sykehuset fryktet at flere i vennegjengen hadde fått i seg dødsspriten og sporet opp alle som hadde vært på fest i huset.

- Jeg håper bare det går bra med de andre og at folk lærer av min feil. Dette er garantert siste gang jeg gjør noe sånt, sier 18-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjokk og vantro
Overlege Trond Eide ved nyreavdelingen på Sykehuset Østfold avdeling Fredrikstad snakket med et av foreldreparene til ungdommene. De reagerte med vantro da de fikk vite at metanolsprit igjen er i omløp i Østfold.

Har erfaring
Sykehuset behandlet metanolofre da de første forgiftningene ble kjent for halvannet år siden.

- Vi har dessverre, må jeg vel si, erfaringer i å behandle metanolforgiftninger. Prognosene for de to som er metanolforgiftet, er gode. De er utenfor livsfare, men vi er på vakt for senkomplikasjoner som kan inntreffe i løpet av det kommende døgnet, sier Trond Eide til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag