*Nettavisen* Nyheter.

- Forsvaret nekter for å ha åpnet kongens e-post

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Forsvaret nekter blankt for å ha overvåket Slottet.

14.06.09 08:42

Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) har verken åpnet Slottets e-post eller sendt beklagelsesbrev om dette, skriver Aftenposten.

Nekter
VG skrev lørdag at ledelsen i FOST innrømmer at de har kommet i skade for å åpne e-post til eller fra kongefamilien eller ansatte ved Slottet, og at slottet har fått et brev der dette blir beklaget.

Sentrale kilder i Forsvaret avviser imidlertid overfor Aftenposten at dette er tilfelle.

Kildene sier at det ikke er sendt noe brev fra FOST, eller på vegne av FOST, til Slottet.

E-post-saken er en av grunnene til at politiet har tatt ut siktelse mot FOST for ulovlig overvåking. I den forbindelse er FOSTs lokaler på Jørstadmoen ransaket.

- Ikke overvåket enkeltpersoner
Forsvaret mener imidlertid at saken er utløst av at i en eller annen nettadresse i et departement fant sted massiv fildeling. FOST har ingen oversikt over enkeltdresser, men følger datatrafikken som går til serveren som adressen tilhører.

Når FOST oppdager et slikt tilfelle av massiv fildeling, rapporteres det til Forsvarets logistikkorganisasjons (FLO) IKT-enhet. Det skjer gjennom en telefaks, som undertegnes av sjefen for FOST. Alle detaljer rundt rapporteringen loggføres. FOST gir dermed beskjed om at «vi har oppdaget noe knyttet til en adressat i en avdeling, dere (i FLO IKT) vet hvem denne adressaten tilhører».

Deretter går beskjeden videre til avdelingen i departementet det dreier seg om.

Av den grunn blir det avvist at noen tilknyttet FOST har hatt innsyn i enkeltpersoners e-poster, eller hva enkeltpersoner har søkt på nettet.

Kildene forteller ikke hva som deretter har skjedd, men internt i Forsvaret påpekes det at vedkommende i departementet som har adressen fildelingen er knyttet til, gjennom prosessen har følt seg overvåket og så har kringkastet dette.

- Svekket tillit
Forsvarets militære ledelse uttrykker derfor at overvåkingssaken er for storm i et vannglass å regne og går langt i renvaske FOST.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen slo lørdag fast overfor P4 at tilliten til FOST er svekket.

I Forsvaret diskuteres det også om volumet denne saken har fått, med kritikk av FOST for å ha vært for ivrige, og for tilsynelatende å ha ønsket å opptre som en ordinær hemmelig tjeneste, kan bunne i en profesjonsstrid. Øvrige hemmelige tjenester kan ha følt at FOST var i ferd med å bevege seg inn på deres enemerker.

Aftenposten er kjent med at man i den militære delen av Forsvaret er redd for at FOST skal bli vingestekket, som følge av overvåkingssaken.

Ny Kripos-ransaking
Kripos har samtidig gjennomført nok en ransaking av norsk militærleir.

Ifølge Dagbladet ransaket Kripos Forsvarets IT-hovedkvarter på Kolsås i sju timer fredag.

Leder av etterforskningen, politiadvokat Håvard Kampen i Kripos, vil ikke ut med om det ble gjort beslag på Kolsås eller hvilke spor det var politifolkene ville sikre.

- Det eneste jeg kan bekrefte er at det er gjennomført ransakinger på Jørstadmoen og Kolsås. Mer informasjon går vi ikke ut med, av flere årsaker, sier Kampen.

Forsvaret bekrefter også at en ransaking har funnet sted i Kolsås-leiren.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.