*Nettavisen* Nyheter.

- Foss holder pengebingen lukket

Finansminister Per-Kristian Foss har få eller ingen godbiter på lur i dag. – Foss må spille andrefiolin for Svein Gjedrem og renta, sier økonomene. Følg fremleggingen av statsbudsjettet her fra klokken 10.

08.10.03 08:16

Ekspertene venter ikke de store krumspringene fra regjeringen når statsbudsjettet for 2004 blir lagt fram onsdag klokken 10. Kampen mot ledigheten blir det nemlig Norges Bank og Svein Gjedrem som må føre, i form av en lav rente og en svak kronekurs.

- Jeg tipper at retningslinjene for budsjettarbeidet har vært å bruke minst mulig oljepenger. Det er lite trolig at det legges opp til store satsninger på noen områder, sier sjeføkonom i DnB, Øystein Dørum, til TV 2 Nettavisen.

Venter nøytralt budsjett
Dørum spår at finansminister Per-Kristian Foss vil presentere et nøytralt budsjett i dag. Det vil si at det strukturelle oljekorrigerte underskuddet i prosent av fastlands-BNP vil være om lag uendret fra 2003 til 2004.

- Regjeringens dilemma er at de til nå har kjørt stramt i budsjettpolitikken for å la kronekurs og renta gjøre jobben. Å kline til nå med en storstilt satsning på arbeidsmarkedstiltak vil overraske stort. Trolig vil det bety at renta kommer tidligere opp, sier Dørum.

Sjeføkonom Stein Reegård i LO er av en annen oppfatning. Skadevirkningene av pengepolitikken som ble ført gjennom fjoråret vil gjøre det nødvendig å åpne pengebingen for å demme opp ledighetsveksten, mener han.

- Jeg er rimelig sikker på at vi får se et budsjett som er mer ekspansivt enn hva handlingsregelen tilsier. Hadde dette budsjettet blitt presentert i fjor hadde de fleste ville sagt at det var for ekspansivt, nå vil man akseptere en slakkere finanspolitikk, sier Reegård til TV 2 Nettavisen.

Begrenset spillerom
Spillerommet vil uansett være begrenset. For selv om viljen skulle være tilstede, er regjeringen bundet på hender og føtter på utgiftssiden.

- Vi vet at kommunene skal få mer penger. Vi vet at trygdeutgiftene vokser, og at barnehageforliket skal finansieres og da blir det ikke mye til overs, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Arbeidsledigheten har steget kraftig gjennom året. Rundt 100.000 står nå uten jobb, og de fleste økonomene venter at ledigheten vil stige videre i hvert fall fram mot nyttår. LO-leder Gerd-Liv Valla har truet med å bryte det inntektspolitiske samarbeidet med regjeringen foran neste års lønnsoppgjør, hvis ikke kampen mot ledigheten skjerpes.

Rentemedisin eller finanspolitikk
Dermed står Bondevik & co overfor en stor ufordring politisk. Skal de stole på rentemedisin, eller bør finanspolitikken nå tas i bruk?

- Ser man på norsk økonomi i dag er det primært konkurranseutsatt sektor som sliter. Problemet med mange av de tiltakene som foreslås for å dempe ledighetsøkningen er at de går på å trappe opp offentlig sysselsetting. Dette kan gjøre vondt verre fordi man da øker arbeidskraften i deler av økonomien hvor utviklingen på langt nær har vært så svak som ellers, sier Dørum.

Reegård mener at regjeringen har mye å gå på før de vil påvirke rentefastsettelsen til Norges Bank.

- Rentepolitikken har i utgangspunktet vært medvirkende til at ledigheten er på dagens høye nivå. Det er såpass stor slark i økonomien nå at regjeringen ikke behøver å frykte rentehopp. Det er også klart at mekanismene ikke er så mekaniske som mange hevder. Handlingsregelen er like mye et politisk kompromiss som en regel, sier han.

- Økonomien over kneika
Bruce i Nordea påpeker imidlertid at signaler nå tyder på at norsk økonomi er over den verste kneika.

- Det meste peker i retning at vi er over det verste for norsk økonomi. Det er klare utsikter til et internasjonalt omslag, vi har fått en svakere krone, og en langt lavere rente. Hvis finanspolitikken nå skal plutselig ta over, vil det være en motivasjon for sterkere krone og renteoppgang, sier Bruce.

TV 2 Nettavisen følger fremleggingen av statsbudsjettet fra klokken 10.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.