*Nettavisen* Nyheter.

- Fredsarbeid av beste merke

- Vi håper fredsprisutdelingen vil gi inspirasjon til den verdensomspennende kampen mot fattigdom, sa Nobel-komiteens leder Ole D. Mjøs. Følg seremonien direkte her.

10.12.06 13:56

Klokken 13.50 var Nobels fredspris anno 2006 utdelt og fredsprisvinner Mohammad Yunus begynte sin takketale.

Her kan du lese Nettavisens intervju med Yunus.

Som representant for medprisvinner Grameen Bank, takket Taslima Begun utenom tur:

- Jeg takker Nobelkomiteen. En slik pris er en støtte til fattige og arbeidet Grameen Bank gjør for dem, sa hun etter at hun hadde fått Fredspris-diplomene sammen med Yunus.

- Jeg gleder meg, sa Telenor-sjef Fredrik Baksaas til Nettavisen før han fant plassen sin i Rådhuset for å overvære seremonien der Mohammad Yunus og mikrokredittbanken Grameen Bank blir overrakt den prestisjetunge prisen.

Blant gjestene var også Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg, samt kulturminister Trond Giske og justisminister Knut Storberget.

- Nobelkomiteens leder Ole D. Mjøs og Nobel-sekretær Geir Lundestad hadde det travelt før tildelingen startet.

Reelt fredsarbeid
Under åpningstalen trakk Mjøs frem hvor godt tildelingen er blitt mottatt, både i Norge og i resten av verden. Han viste også til hvor viktig mikrokreditt har vært som et bidrag til samfunnsutvikling -og i ytterste forstand fred. Sammenhengene er kompliserte, men det må være en sammenheng mellom fattigdom og krig, sa Mjøs, og viste «ikke bare til intuisjonen», men også til FNs rapport «Human Security».

- Kampen mot fattigdom er fredsarbeid av beste merke, sa åpningstaleren til stor applaus fra salen.

Ideen til å gi mikrokreditt, altså å gi små lån med lav rente til fattige på landsbygda, har ifølge ekspertene ført til en sosial revolusjon i Bangladesh.

Mohammad Yunus studerte økonomi, men ble ikke sosialt tilfredsstilt av teoriene han fordypet seg.

- Hva er vitsen med økonomiteorier når folk rundt meg dør av sult?, spurte han seg.

Fra ideen så dagens lys i 1976 og frem til i dag, 30 år senere, har banken nesten sju millioner låntakere og låner ut 800 millioner dollar i året.

- Demonstrasjoner av glede
- Det brøt ut demonstrasjoner av glede i Bangladesh, og det ble sagt at dette var det største som har skjedd etter at landet ble selvstendig i 1971, understreket Mjøs.

- En mottaker av mikrokreditt fra Grameen Bank har uttalt:«My parents gave me the birth, but the bank gave me the life», fremhevet Mjøs.

Grameen Bank har med sin kvinneprioriterende strategi ikke bare vært med på utviklingsarbeid på landsbygda, men også bidratt til å endre sosiale, mannsdominerende strukturer.

- Mikrokreditt er virkelig female empowerment, sa Mjøs.

Noe av den lokale motstanden mot mikrokredittarbeidet i Bangladesh har vært basert nettop på mobiliseringen av kvinner til selvstendig arbeidsliv. I tillegg har deler av den muslimske befolkningen reagert på bruken av renter, som ikke er tillatt i henhold til islam.

Her kan du følge utdelingen direkte (ekstern lenke): http://www.nobelprize.org

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag