RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frekt utspill fra Erna

Sist oppdatert:
Fremskrittpartiets Per Sandberg reagerer kraftig på utspillet fra kommunalminister Erna Solberg om at norske muslimer må modernisere sin islam. Human-Etisk Forbund mener utspillet truer religionsfriheten.

- Utspillet hennes er tett opp mot frekt. Hun har jo konsekvent motarbeidet alle disse forslagene tidligere, slår Sandberg fast i en pressemelding.

Han reagerer blant annet på at kommunalministeren vil innføre en egen edsavleggelse for utlendinger som vil bli norske statsborgere.

- Dette forslaget har FrP tatt opp en rekke ganger tidligere, men da har Solberg gjort narr av oss, skriver Sandberg, som er innvandringspolitisk talsmann i FrP.

Sandberg mener Ernas utspill føyer seg inn i en vanlig trend fra statsråden.

- Hun er tøff i uttalelser til media, men unnlater konsekvent å følge opp med forslag til endringer i Stortinget, hevder han.

- Inviter til dialog!
Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) mener at Erna Solberg heller bør invitere lederne for muslimer til dialog i stedet for å kritisere dem som én ensartet gruppe.

- Jeg er helt enig i at det finnes konservative krefter i det muslimske miljøet som ville ha godt av å bli utfordret på blant annet likestilling. Samtidig finnes det vitterlig imamer og andre i dette miljøet som kjemper for menneskerettigheter som for eksempel retten til skillsmisser, sier Holmås til TV 2 Nettavisen.

- Er det ikke rimelig at imamer for eksempel snakker norsk og kjenner til norske forhold?

- Jo, og det har Stortinget bedt regjeringen om å se på. Det som er veldig viktig, er å være klare på at menneskerettighetene gjelder alle som bor i Norge, sier Holmås.

Han peker på at det ikke var de muslimske lederne i Norge som protesterte da Stortinget i sommer vedtok en hasteparagraf om ektepar som gifter seg skal skrive under på en erklæring på at partene skal ha rett til å skille seg.

- De som protesterte, var den katolske kirken. Det gir grunn til ettertanke, sier Holmås.

- Muslimenes egen sak
Også Humanetisk forbund reagerer på jern-Ernas utspill:

- Erna Solbergs kan bli en trussel mot livssynsfriheten. Regjeringen mangler forståelse for tros- og livssynenes betydning for svært mange mennesker i vårt land, hevder generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund i en pressemelding.

Han skriver at Human-Etisk Forbund også ønsker at islam utvikles i en mer human og rasjonell retning, men påpeker at dette er muslimenes egen sak.

- Det er et alvorlig problem for religionsfriheten i Norge når Erna Solberg legger opp til offentlig styring av den teologiske utviklingen innen en religion i Norge, mener Gule.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere