RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Friele er en fjortis

Sist oppdatert:
Miljøorganisasjon raser etter at Bergens ordfører kjøpte ny Porsche til 1,3 millioner.

(iBergen.no): Før jul kjøpte kaffekongen og ordfører Herman Friele seg en ny bil til samlingen sin. Julegaven til seg selv hadde en prislapp på over millionen. Friele sparte likevel 200.000 kroner på å kjøpe den før nyttår. Fra i år vil det være en avgiftsøkning på spesielt forurensende biler. Friele sparte nok litt penger, men miljøorganisasjonen Fremtiden i Våre Hender raser.

- Fjortis
- Det er noe fjortisaktig over bilsamlingen til Friele. For meg er hvert fall dette et tilbakelagt stadium, og det burde det være for ham også. Det er på tide at han blir mer voksen. Jeg synes det er svært skuffende at ordføreren legitimerer forurensning ved å kjøpe seg en ny bil. Det får vel være grenser for hvor mange biler det er nødvendig å ha, raser Steinar Lem til iBergen.no. Han leder for miljøorganisasjonen Fremtiden i Våre Hender.

Friele på sin side kan ikke bruke mer enn én bil om gangen, men Lem mener dette ikke er et påskudd for å kjøpe flere biler.

- I gjennomsnitt slippes det syv tonn CO2 i luften per bil før bilkjøperen har kjørt en eneste meter. Ved produksjon og transport forurenses det mye. Så selv om Friele bare kan kjøre én bil om gangen så bidrar han til masse forurensning, sier Lem.

Han mener det spesielt er trist at Friele i kraft av sin rolle som ordfører ikke ser ut til å bry seg om miljøet.

Kunst og fugler
- Friele i den rollen som politiker, ikke minst ordfører, burde gå frem som et godt eksempel. Jeg mener han trår over en etisk grense når han vet at bergensere, som opplever regn dag etter dag på grunn av klimagassutslipp, ikke ser ut til å bry seg. Som politiker burde han gå frem som et godt forbilde, fortsetter Lem.

I stedet for bilsamling mener Lem at Friele burde finne seg andre interesser.

- Friele burde fattet interesse for læren om fugler. På grunn av forurensing er det mange arter som er i ferd med å dø ut. Kunst er også noe Friele burde befatte seg med, det forurenser ikke, slår lem fast.

Friele tar kritikken fra miljøorganisasjonen med knusende ro:

- De bilene jeg kjører er høyteknologiske og har minimale utslipp. At andre irriterer seg over dette får være deres utfordring. Jeg har et avslappet forhold til det hele og hvis pressen i Bergen bruker tid på å skrive om en slik sak så må det tyde på at folk har det godt. Dette er en liten sak, sier Friele til iBergen.no.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere