RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

- Frp har begynt på en nedtur

Sist oppdatert:
Men de sliter med å forstå hvorfor, sier professor.

Høyre suser forbi Frp, hvilket endrer maktforholdet mellom de to ledende opposisjonspartiene.

Professor og valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU beskriver Frp som noe rådville.

Rådville
- Frp har ikke klart for seg hvordan de skal håndtere fremgangen til Høyre, på bekostning av dem selv, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Mens Høyre kan vise til et snitt på augustmålingene på 26,8 prosent, ligger Frp på 22,9 prosent - noe som tilsvarer valgresultatet i fjor.

- Frp har begynt på en nedtur. At Høyre vokser på deres bekostning, er vanskelig å forstå, fordi de i egne øyne gjør ting rett, mener Todal Jenssen.

- Desillusjonert
- Hvorfor klarer ikke partiet å fenge flere velgere?

- Mange av de som har sluttet seg til Frp, ville være med i protestpartiet. De ser at partiet er blitt mer ansvarlig og ikke så rebelske som før, sier han.

Så er det de som begynner å miste håpet:

- Det gjelder de som har sett for seg Frp i regjering og ser at det ikke går. De kan ha blitt desillusjonert, sier Todal Jenssen.

Høyre vil!
- Hvordan påvirker dette en mulig allianse mellom Høyre og Frp?

- Jo, Høyre blir mer og mer villige til å samarbeide med Frp jo svakere de blir. Men Høyre holder døren åpen for alle i opposisjonen.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen skriver i en fersk blogg at:

- Tiden som nå kommer, blir derfor uhyre viktig for Frp. Vil Frp slå knallhardt tilbake eller er partiet i ferd med å rote bort sitt livs sjanse til å styre Norge, spør han.

- Trolig klarert
Marthinsen stiller spørsmål ved hvordan Frp skal greie å markere seg ved siden av et stort Høyre.

- Dette spørsmålet grubler partiets strateger nå over. Innvandringskortet er da et velkjent Frp-grep å ty til. Trolig var Tybring-Gjeddes sterkt innvandringsfiendtlige kronikk på torsdag, klarert med partiledelsen. Og han, og partiet, må sies å ha lyktes godt med å sette agendaen de siste dagene. Det skal bli interessant om Frp vil lykkes med å holde innvandringsdebatten varm framover.

Les også: - Det virker som om Støre driver rundt på måfå

Men i tillegg må partiet vise seg som styringsdyktige:

- Noe av problemet for Frp nå, er at velgerne i økende grad etterspør et styringsdyktig alternativ til de rødgrønne og strømmer til Høyre i stedet for Frp. For Høyre har vist tidligere at de kan styre landet, det har ikke Frp vist, mener Marthinsen.

- Respekt og forståelse
Torsdagens krasse kronikk i Aftenposten av leder av Oslo Frp, Christian Tybring Gjedde, fikk mange til å stille spørsmål ved om det er mulig for de to partiene å samarbeide.

- Høyre og Frp må behandle hverandre med respekt og forståelse, sa Tybring-Gjedde til Nettavisen til det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere