*Nettavisen* Nyheter.

- Frykt, jævelskap og skikkelig angst

Journalist Thomas Ergo anbefaler ingen å velge en kriminell karriere.

17.11.08 10:00

GÅ TIL NETTAVISEN JOBB

Thomas Ergo, aktuell med boka Kjeltringer - Dokumentar fra en lukket underverden, har sett nærmere på et kriminelt nettverk som ble rullet opp for noen år tilbake i Stavanger-området.

- Jeg mener det nettverket jeg har tatt for meg er representabelt for andre kriminelle nettverk i Norge. Du finner lignende miljøer hvor som helst her til lands. Miljøet som er min case i boka hadde operert i flere år før 40 personer til slutt ble tatt på grunn av et tabberan og en drapssak. En stortyster, det skjer av og til, snakket til politiet. Og da var jo nettverket ikke så hemmelig mer, sier Ergo til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det gjelder å holde kjeft, altså?

- En kar i boka mi mener at kodeksen de kriminelle imellom er på et lavmål nå. Han tar et oppgjør med det faktum at kriminelle i økende grader tyster på hverandre - og fortsetter å være venner etterpå. For noen år siden ville det ha vært helt uaktuelt, mener han. Det er klart at man må holde kjeft om man ikke skal bli tatt. Og de vi kjenner til har jo ofte mislykkes med det, sier Ergo.

- Valgte krim
Ergo forteller at en bankraner han intervjuet i forbindelse med boka, tok et velkalkulert valg i forhold til hva slags kriminalitet han skulle drive med.

Han angrer på at han involverte seg med folk han ikke kjente, slik at opplysninger lekket ut og han ble tatt

- For han sto valget mellom å drive med kjøp og salg av narkotika eller ran. Han kom fram til at han ville eksponere seg overfor altfor mange svake sjeler, med fare for tysting, dersom han drev med narkotikasalg. Dessuten så ville det være en tidkrevende geskjeft.

- Ran, på den andre siden, krevde to uker med planlegging og 10 minutter på gjennomføring. Han hadde drevet med motorsport, så han mente han var godt egnet til oppgaven. Så i 1998 gjennomførte han sitt første ran, inspirert av ting han hadde plukket opp og lest om andres ran. Han ranet faktisk banken der han selv hadde konto, fordi fluktmulighetene var best der. Og fikk med seg nærmere 500.000 kroner, sier Ergo.

Ransmannen, som hadde en alminnelig jobb i Nordsjøen, angrer ifølge Ergo ikke på det han gjorde.

- Nei, han angrer på at han involverte seg med folk han ikke kjente, slik at opplysninger lekket ut og han ble tatt, sier Ergo.

Les også i Jobbmagasinet:

Fryktet sparken - ødela for 17 mill.

- Nettsjekker ikke i arbeidstiden

- Fikk 20 minutter på å ta sluttpakke

- Familiefedre
Ergo bekrefter at yrkeskriminelle kan operere med en pen fasade. Det var to bakmenn av den typen i miljøet Ergo har undersøkt.

- Noen av dem er familiefedre med villa og egen bedrift. Og det er jo for så vidt forsvarernes kronargument for å framstille dem som uskyldige: «Se, han er jo bare en familiefar som har vært uheldig!» Men det er jo helt klart at det ikke lønner seg for en kriminell å prøve å fremstå som en gangster. De som er bevisste har en normal fasade. Og da må du jo ha en jobb, og helst kone, barn, respektable venner og fritidssysler. Og du bør holde deg unna narko.

- De aller lureste av denne typen kriminelle kjenner vi jo faktisk ikke til. Hvis en yrkeskriminell er svært intelligent, smart og lur ... Ja, da er det kanskje noen der ut som ler sist, sier Ergo.

Men Ergo mener at de fleste kriminelle etter hvert har lite å le av.

- Før eller siden så blir det et helvete å være kriminell, sier han.

- Kloakkrotte
For det første blir mange kriminelle tatt. Ergo sier at mange av dem han har intervjuet er åpne om de bare blir tatt for en brøkdel av alle forbrytelsene de har begått. Men like fullt, de har blitt tatt. Men det kan skje verre ting for en kriminell enn å havne i fengsel.

Så får du trøbbel med dop og gjeld. Ikke lenge etter er du en brennemerket kloakkrotte

- Den ene dagen er du konge og folk i miljøet respekterer deg. Så får du trøbbel med dop og gjeld. Ikke lenge etter er du en brennemerket kloakkrotte. Du lever i dekning og ser deg stadig over skuldrene, vet at torpedoer er etter deg, sjekker nye rom for mulige skuddvinkler. Og det er lenge siden du tok farvel med familien og barna dine, sier Ergo.

Ergo har intervjuet folk som har vært på rømmen til fjells, i utlandet og som nå er gått under jorden.

- Når du er jaget mann uten familie, så kan det rakne veldig fort. Det som før var partydop er blitt medisinen din, som gir deg et øyeblikks følelse av kontroll, før angsten igjen tar overhånd, sier Ergo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Mange ofre
Ergo sier at han i arbeidet med boken har blitt slått av hvor mye offerbegrepet kan romme. Og at en manns kriminelle karriere over en femårsperiode kan skape hundrevis av ofre.

- Når en forretningsmann kidnappes i Holmenkollåsen og stenges inne i bagasjerommet i en bil, så blir også kona til denne mannen et offer for hans liv. Den som får en hagle mot panna kan fort få problemer i ettertid. Og familiene til kjeltringene blir også ofte ofre. Du kan jo tenke deg de kristne foreldrene som har åtte barn, og så blir ett av barna deres tidenes gangster i distriktet der de bor. Jeg har hørt om ofre som får nerveproblemer, går i frø og dør like etter. Så ofrene får skader av mange slag, alt fra arr og manglende kroppsdeler til psykiske skader. Flere har blitt uføretrygdet etter å ha blitt utsatt for kriminalitet, sier Ergo.

Det er ikke noe romantisk med kriminalitet. Det handler om frykt og jævelskap

Ergo syns det er problematisk at populærkulturen og media til dels romantiserer livet som kriminell.

- Ta Sopranos, for eksempel. Under Nokas-rettssaken skrev jeg selv en artikkel som trakk ei linje fra 1800-tallets ranskonge Ole Høiland til dagens David Toska i lusekofta. Og under rettssaken mente jeg å se Toska sitter over avisoppslaget og smile til meg. Men det er ikke noe romantisk med kriminalitet. Det handler om frykt og jævelskap. Det er skikkelig angst, sier Ergo.

En vei ut
Et av eksemplene i Ergos bok handler om en kar som fikk dure i vei med borføringer, vold og væpnede ran i fem års tid før han ble stanset.

Jeg ble faktisk sjokkert over å oppdage at en kriminell karriere kan blomstre mens den kriminelle er omgitt av politi og rettsvesen

- Han ble tatt for en kidnapping allerede i 1999, men sakene ble alltid henlagt eller frafalt - og kriminaliteten hans fikk bare akselerere. Jeg ble faktisk sjokkert over å oppdage at en kriminell karriere kan blomstre mens den kriminelle er omgitt av politi og rettsvesen. Han var på fornavn med politiet, men sakene forsvant fordi det handlet om forskjellige avdelinger i politiet, forskjellige politidistrikt, treige jurister og vitner som trekker seg. Det er jo rett og slett skremmende at de farligste kriminelle får ture fram temmelig uhindret. Man kan jo mistre troen på justismyndigheten når noe sånt får skje, sier Ergo.

I følge Ergo var denne karen misfornøyd med livet sitt. Han hadde ikke valgt å bli yrkeskriminell, det var bare slik det ble. Nå er mannen i slutten av 20-åra i ferd med å ta en universitetsutdanning i et språkfag.

- Han er en oppvakt og intellektuell mann som er svært interessert i litteratur og samfunnet, sier Ergo - om det som var en skruppelløs og fryktet voldsmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.