RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kjetil Mæland, TV 2 Nettavisen

- Fryktelig trist

Sist oppdatert:
- Dette er fryktelig trist, men det er selve naturkreftene vi slåss med. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe, sier en tydelig rystet ordfører i Bergen, Herman Friele, til ibergen.no

- Jeg greier nesten ikke å tenke meg det. Det er helt ufattelig. Her ligger voksne og barn og sover så kommer jordmassene inn gjennom vinduet, sa en tydelig beveget ordfører Herman Friele da han besøkte rasområdet onsdag formiddag.

- Alle som trenger vår hjelp skal få den. Alt vi kan gjøre, det skal vi gjøre, sa han.

- Det er fryktelig trist. For dem dette gjelder er livet snudd på hodet.

Friele sa også at brannvesen og hjelpemannskaper hadde gjort en fantastisk jobb etter at raset gikk i natt.

Brannsjef Helge Eidsnes i Bergen sier at raset gikk klokken 01.54. Brannvesenet holder til like i nærheten og var på plass få minutter senere.

Geologer på plass
Etter noen timer var alle de rammede hentet ut av området. Etter den tid har redningsmannskapene jobbet med å sikre rasstedet. Eidsnes sier at de ennå frykter nye ras, og at geologer er i området for å evaluere forholdene.

Ved 12-tiden startet et brannhelikopter med å spyle fjellsiden for løsemasser slik at det ikke skal komme nye ukontrollerte ras i fjellsiden som allerede er rast ut.

Raset har ødelagt veien opp til et boligfelt som ligger på siden og overfor rasområdet. I dette området kom ikke beboerne seg på arbeid onsdag. Militært personell har rykket inn i området for å hindre at folk skal gå inn i usikre områder. Hadde det ikke vært for fravær av våpen, ville nabolaget nærmest sett ut som en krigssone.

TV 2 Nettavisen snakket med beboere der oppe. De fleste så ut til å ta hendelsen fint, selv om de var overrasket over at det hadde gått et så stort skred midt i nabolaget.

Fokus fremover
- Jeg vet at det er framsatt anklager mot kommunen og at det skal ha vært en utredning rundt 1990 der en geolog var inne i bildet, men dette vet jeg for lite om. Jeg er dessuten tilhenger av å se framover og ikke bakover akkurat slik situasjonen er nå. Vi må selvsagt finne ut hva som er blitt gjort, men vi må ha fokus på hva vi kan gjøre, sier Herman Friele som er på vei til rasstedet sammen med byrådsleder Monica Mæland og brannsjefen i Bergen.

- Fra kommunens side vil vi selsvagt gjøre alt vi kan for å hjelpe de berørte menneskene. Vi har satt i gang med kriseløsning. De berørte er midlertidig innkvartert. Nå må vi kartlegge hvilke behov som melder seg og hva vi kan gjøre, sier Herman Friele

Nøye undersøkelse
- Vi må selvsagt undersøke alt omkring denne saken ettersom det er satt fram så grove påstander mot kommunen, sier byrådsleder Monica Mæland i en kommentar til at en av de som ble evakuert fra raset ved Hatlestad Terasse har hevdet til ibergen.no at kommunen har fått henvendelser om stedet og funnet det unødvendig å sikre skråningen. I stedet skal de kun ha satt opp et skilt om rasfare. Dette skal ha skjedd på 90-tallet

- Vi skal ha fram alle fakta i denne saken så fort som mulig. Folk leter nå i arkivene for å finne all korrespondanse. Vi skal selvsagt ikke skjule noe. Det hersker noe uvisshet om det var på åtti- eller nittitallet denne henvendelsen skal ha kommet.

- Dersom det skulle vise seg at noen i kommunen kan lastes er det selvfølgelig fryktelig trist, men nå er det viktig å få alle fakta på bordet. Så vil vi så fort som mulig gå ut med alt vi vet.

Det er fungerende kommunal direktør Eva Tamber som leder arbeidet med å finne fram relevante opplysninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere