*Nettavisen* Nyheter.

- Frykter cyberterror fra al-Qaida

Etterretningsopplysninger tyder på at Al-Qaida planlegger angrep på strøm- og telesystemer via Internett. Norge er dårlig sikret mot slike angrep.

16.04.05 16:37

-Vi ser stadig angrep på norske datasystemer, og noen er alvorlige, sier Christophe Birkeland, leder av VDI-systemet (Varslingssystem for digital infrastruktur) i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til VG.

Birkeland mener det ikke hersker tvil om at det kan komme angrep mot for eksempel strømforsynings- og telekommunikasjonssystemer. I den forbindelse etterlyser Birkeland et mer koordinert sikkerhetsorgan mot cyberterrorisme i Norge.

Britisk etterretning skal som følge av pågripelser av al-Qaida medlemmer ha fått opplysninger om at nettverket besitter tekniske kunnskaper og utstyr som gjør dem i stand til å bruke Internett som våpen, skriver VG. De britiske opplysningene blir bekreftet av den tyske etterretningstjenesten BND.

Dette er cyberterror
Cyberterror er langt mer omfattende enn hacking. Al-Qaida bruker nettet til etterretning, rekruttering, utdanning, kommunikasjon og pengeinnsamling. Tysk etterretning mener også at målrettede cyberangrep kan sette energiforsyning, telekommunikasjon, samferdsel, helseberedskap og bank-/pengevesen ut av spill. Det vil også kunne ramme andre sentrale samfunnsstrukturer, som militærvesen, politi, redningstjenester.

Nederland rammet
Det første kjente politisk motiverte cyberangrepet skjedde i Nederland i fjor, da motstandere av den nederlandske helsereformen hacket seg inn i sentrale servere i regjeringsapparatet og utførte såkalte tjenestenektangrep. Nederlands nasjonale enhet ved IT-sikkerhetsangrep brukte en uke på opprydningen. En tilsvarende enhet finnes ikke i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.