*Nettavisen* Nyheter.

- Frykter flere drap

Nestleder i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp) mener det er en stor risiko når en psykotisk drapsmann har fått vandre fritt rundt på Hamar i to år.

- Det som virkelig bekymrer meg, er at man her ikke har hatt en fullgod gjennomgang av det helsemessige og en fullgod fokus på det sikkerhetsmessige, og konsekvenser av dette, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), nestleder i justiskomiteen på Stortinget, til Nettavisen.

- Drapsmann farlig
Nettavisen skrev mandag om Hamar Arbeiderblads avsløring av den nå 30 år gamle etiopieren som drepte bussjåføren Audun Bøland (39) og asylsøkeren Christian Baloky (44), som har vært til psykisk behandling på Hamar. Fordi han ble sett på som psykotisk i gjerningsøyeblikket, ble mannen dømt til tvungen psykisk helsevern.

I halvannet år har den drapsdømte mannen kunne bevege seg som en normal person fritt ute blant folk på Hamar. Men i forrige uke slo hans behandlingsinstitusjon, Sanderud sjukehus alarm og fikk ham tvangsplassert på en sikkerhetsavdeling i Trondheim.

Nå mener legene ifølge avisa at han ikke er psykotisk, slik rettssakkyndige uttalte etter dobbeltdrapet, og at mannen er farlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stor risiko
- Her har det tatt halvannet år før man kommer til en ny konklusjon om hans psykiske helse. Og i mellomtiden går altså en person som er dømt for dobbeldrap rundt i Hamar. Her synes jeg det norske helsevesenet tar en stor risiko, sier Ellingsen.

- Jeg tror vi av og til kan være glad for at vi har sånn flaks som vi har, legger han til.

Nestlederen i justiskomiteen mener også at legenes nåværende endringer og karakteristikker av mannen kan ha betydning for mannens drapsdom

- Dette betyr etter mitt skjønn at premissene i drapsdommen kan være feil. Dette kommer jeg både til å ta opp med justisministeren og heleministeren, sier Ellingsen.

Nettavisen har vært i kontakt med begge statsrådenes kontorer. Justisministerens kontor ønsker ikke kommenterer saken, men henviser til helsevesenet.

- Gjentakelsesfare
- Det viktigste i saken på Hamar er at det blir en gjennomgang om hvorfor ting ble sånn det ble, for å hindre at noe lignende skjer i samfunnet igjen. Samfunnsikkerheten må ivaretas på en god måte. Her har man jo trodd at vedkommende har vært bak lås og slå, men han har isteden gått fritt. Det kan jo bli flere drap, sier Ellingsen.

Han påpeker også viktigheten av en grundig behandling i forhold til de etterlatte.

- Dette må oppleves som en provokasjon. Hvem er egentlig den norske rettstaten for- jeg synes vi gang på gang ser at det tråkkes på ofrene, sier han.

Ikke enestående
Ellingsen mener saken på Hamar har klare paralleller til Sandviken psykiatriske sykehus i Bergen.

En fange på rømmen fra det nevnte sykehuset knivstakk og drepte Ingvild Myking (34) på Hylkje i juli i fjor. Etter det har blant annet en drapsdømt fange vært på rømmen.

Sykehuset er nå under gransking. Ellingsen har selv vært i møte med de ansatte, som melder om utrygge og uverdige forhold på arbeidsplassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.