RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Frykter sex-misbruk

Sist oppdatert:
Politiet frykter at uhederlige personer skal utnytte «prinsesse Anastasia» seksuelt.

(iBergen.no) Den mystiske kvinnen ingen kjenner navnet, alderen eller opphavet til, ble i Bergen tingrett varetektsfengslet for fire nye uker onsdag. Både politiet og retten mener hun ikke kan ta vare på seg selv.

- Det er en fare for at hun kan utnyttes dersom hun går rundt slik hun har gjort. Hun har fortalt at hun har kontaktet fremmede menn på gaten, som har tatt henne med seg hjem. Men hun har ikke fortalt om noen seksuelle overgrep, men det er en fare for at det kan skje, sier politijurist Øyvind Tenold til iBergen.no.

Vil ikke gjenkjennes
Kvinnen hevder hun heter Anastasia Jerusalem, og er prinsesse og dronning for et område hun ikke vil oppgi. Ifølge henne skal hun ha blitt invitert til Norge av en prins som skal bo på en adresse i Os. Hun snakker spansk, og sier hun har reist i flere land etter at hun dro fra Spania. Hennes livsoppgave skal være å skape fred i verden og Midtøsten.

Hun ønsker ikke å oppgi sin identitet fordi hun påstår det kan skape uroligheter i verdensfreden. Da hun ble fortalt av forsvarer Trond Christiansen at bildet av henne tirsdag ble spredt over hele verden, ble hun opprørt.

Levd på veldedighet
Kvinnen kom første gang i kontakt med politiet i Oslo 15. juli. Hun ble da begjært fengslet, men løslatt mot meldeplikt. Siden har hun reist til Bergen, der hun ble funnet i en leilighet 6. november. Ifølge Tenold skal hun ha opplyst at hun under hele Norges-oppholdet har livnært seg ved hjelp av andres veldedighet.

Til tross for at Anastasia hadde flere dokumenter på seg ved pågripelsen i Bergen, har politiet ikke blitt noe klokere angående hennes identitet. Ingen av menneskene hun har hatt kontakt med har informasjon om hennes bakgrunn. Etter fire uker i varetekt holder «prinsessen» fortsatt tett om hvem hun er, men har oppgitt at hun har flere forskjellige navn. Også disse virker uriktige.

Har fått tips
Tirsdag ble hennes navn og bilde sendt ut av politiet, både i Norge og utlandet. Håpet er at noen vil gjenkjenne henne, gjerne personalet ved institusjoner hun kan ha rømt fra.

- Vi har fått respons på bildet, og vil undersøke det nærmere, sier Tenold. Men fortsatt har politiet mest tro på at fingeravtrykkene vil avsløre identiteten.

Forsvarer Trond Christiansen vet like lite som politiet, men er blitt lovet flere ledetråder fra henne.

En bløff?
- Er det mulig at hun bløffer?

- Det er ikke meg gitt å vite, svarer Christiansen. Heller ikke politiet vet om kvinnen bløffer, men er åpen for muligheten.

Helt til politiet løser mysteriet, blir kvinnen holdt i varetekt. Hun oppfyller ikke vilkårene for tvangsinnleggelse på psykiatrisk sykehus, og kan dermed risikere å bli sittende i fengsel i årevis.

- Dette kan bli en flyvende hollender-sak. Ifølge utlendingsloven kan utlendinger uten identitet holdes i tolv uker, men mange har sittet lenger enn det, sier Christiansen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere