RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fugleinfluensa er hysteri

- Fugleinfluensaen er først og fremst en fjærkresykdom. Nå må ekspertene roe hysteriet, sier generalsekretær Morten Ree i Norsk Ornitologforening.

- Nå må de såkalte ekspertene slutte å skremme folk med det som er en fjærkresykdom først og fremst. Fugleinfluensaviruset har fantes i ti år og likevel er det kun noen få mennesker som er død av det. Det er også ting som tyder på at villfugl lever godt med viruset i seg og de kan ha hatt det i Norge og Skandinavia i flere år uten at noe har skjedd, sier Morten Ree.

Han viser til toppanden som hadde strøket med i Sverige. Den hadde høyst sannsynlig ikke vært noen steder denne vinteren og hadde heller ikke hatt kontakt med noe som kommer utenfra. Det må bety at den kan ha hatt viruset i seg lenge.

- Det er fortvilende å se at de slakter høns i tilknytning til barnehager at folk river ned fuglekasser og - brett. Dette er hysteri. Det er nok å utvise vanlig renslighet som en alltid skal gjøre i omgang med fugl.

- Nå er viruset kommet til Danmark samtidig sokm de første trekkfuglene, betyr det at vi har det her i løpet av de neste fjorten dagene?

- Det er ikke sikkert. Foreløpig har vi først og fremst sett at viruset spres seg langs handelsveiene og gjerne mot trekkene. Det er kjøp og salg av levende fjærkre som har spredd viruset, taler generalsekretæren ekspertene midt i mot.

- Jeg sier ikke at det ikke kan komme med trekkfuglene, men jeg tror ville fugler har hatt viruset i seg i flere år. De tåler det godt. Men kommer det inn i fjærkrebesetninger er det dramatisk. De lever jo oppå hverandre og alle blir syke, mens det ute i naturen kun er noen få som får det og de ser ut til å leve godt med det.

- At det er stor fugledødelighet nå har først og fremst med den kalde vinteren og de store snømengdene å gjøre. Vinteren er en skikkelig flaskehals å komme gjennom for mange villfugler.

- Jeg synes det er greit at forskere spekulerer og skriver om mulige skrekkscenarier i sine internerapporter, men når de går ut i media med noe som høyst sannsynlig ikke vil skje er det hysteridrivende, mener Morten Ree.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere