RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fullt gjennomslag for Frp

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Frps forhandlingsleder Siv Jensen er svært fornøyd med budsjettavtalen med regjeringspartiene, som innebærer en påplussing på sju milliarder kroner. Se hovedpunktene i avtalen her.

Avtalen ble underskrevet rett før offentliggjøringen klokken 14.00.

- Samlet sett er Frp svært fornøyd med helheten i budsjettet. Vi har satt vårt preg på det og rettet opp de verste skjevhetene, sier Siv Jensen til TV 2 Nettavisen.

Frp er strålende fornøyd med å ha fått gjennomslag for de aller fleste av sine hovedkrav i forhandlingene. Partiet har fått plusset på to milliarder kroner mer enn Arbeiderpartiet klarte under budsjettforliket i fjor.

- Alle inntektsgrupper får skattelettelser, slår Jensen fast.

Jensen sier hun er særlig fornøyd med påplusningen på 3 milliarder kroner til kommunene samt 500 millioner kroner mer til helseforetakene, i alt 1, 2 millliarder kroner i nye skatte- og avgiftslettelser og satsingen mot kriminalitet.

- Jeg mener vi har fått tidenes satsning på kriminalitetsbekjempelse, sier Jensen.

Momskompromiss
Men Frp har gått med på et kompromiss på momsen til tross for at partiet på forhånd har vært sterkt kritiske til en økning. I avtalen bidrar Frp likevel til at momsen går opp fra 24 til 25 prosent.

Matmomsen går samtidig ned til 11 prosent.

- Det er aldri hyggelig å være med på en avgiftsøkning. Det sier jeg rett ut, sier Jensen til TV 2 Nettavisen.

Men hun mener det ville ha vært et verre alternativ hvis Frp ikke hadde fått til et forlik.

-Frykter du at Frp taper troverdighet på at partiet går med på å øker momsen?

- Jeg håper ikke det. Vi gir samtidig folk en bedre økonomi ved blant annet å redusere egenandelene, gi mer i skattelette og senke matmomsen.

Blid Hagen
FrPs formann, Carl I. Hagen mener budsjettavtalen langt på vei innebærer fullt gjennomslag for Frp og betyr at partiet nå endelig er på vei inn i den borgerlige varmen.

Frps stortingsgruppe diskuterte den fremforhandlede budsjettavtalen i en knapp time før de ga sin enstemmige godkjennelse.

Totalt innebærer forliket av man har flyttet på sju milliarder kroner i statsbudsjettet. Forliket innebærer ikke økt brukt av oljepenger. Påplusningene blir dekket inn ved blant annet kutt på en milliard på den såkalte ymseposten. Videre får regjeringen 2,5 milliarder mer som følge av lavere sykefravær. 2,2 milliarder kroner skyves over fra inneværende år.

Harmoni
Høyres forhandlingsleder Jan Tore Sanner nærmest skamroser Frp etter budsjettforliket. Han mener de borgerlige partiene gjennom avtalen framstår som lagt mer ryddige enn samarbeidspartnerne Ap, SV og Sp har gjort i sine budsjettalternativer.

- Jeg registrerer at de tre partiene som sier de skal danne en flertallsregjering har et sprik på 36 milliarder kroner i sine alternativer. Vi har klart å samle oss på en mye mer harmonisk måte, sier Sanner.

Her er hovedpunktene i forliket:

 • Samlet betyr forliket nye skatte- og avgiftslettelser på 1,2 milliarder kroner.
 • Minstefradraget øker fra 27 til 31 prosent.
 • Den øvre grensen i minstefradraget øker fra 56.000 kroner til 57.400 kroner.
 • Innslagspunktet i trinn to i toppskatten reduseres fra 943.200 kroner til 800.000 kroner.
 • Moms på matvarer settes ned fra 12 til 11 prosent.
 • Taket på egenandel på medisiner og helsetjenester settes til 1.585 kroner.
 • Arbeidsgiverandelen i sykelønnsordningen blir utsatt til 1. juli 2005. Partene ber regjeringen foreta en ny vurdering av forslage.
 • Politiet, domstoler og tollvesenet får til sammen 295 millioner ekstra.
 • Tre milliarder ekstra til kommunene.
 • Helseforetakene får 500 millioner kroner mer.
 • Riksveiene får 350 millioner kroner mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere